onsdag 7. februar, nr 4 - 56. årgang
STUDVEST
-----
meny

om avisa annonsering arkivet siste kronikk kommentar apropos meiningar news leiar side 2 midten kultur nyhende fint bilde tips studvest 55 54 51 48

kommentar

Hvorfor smilte han?

Hvorfor smilte Joe Erling Jahr da han ble arrestert på togstasjonen i Danmark torsdag?
Dekningen av knivdrapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen har naturlig nok fylt metervis med avisspalter, kronikkplasser og timevis med skjermtid den siste tiden. Reaksjonene har vært mange og alle er enige om at det er avskyelig det som har skjedd på Holmlia, men hva skal vi gjøre?
Kulturminister Ellen Horn sier hun er overrasket og rystet, og Stoltenberg sier vi må sette i verk tiltak. Jon Michelet roper på lederplass i Klassekampen etter «nulltoleranse for morderbanden», og Carl I. Hagen er ugjenkjennelig (men ikke overraskende) mutt.
Drapet på Benjamin har rystet oss. Nynazister skaper overskrifter hver gang de mobiliserer, enten det er fest på Hokksund eller det er slagsmål med blitzere, men denne gangen har vi fått nok. Nå må de stoppes! Men hvordan?
Noen har foreslått å forby nazisymboler og nynazistisk virksomhet. Mens andre røster går i mot forslaget og frykter at et forbud kan være med på å samle nynazistene enda mer, og gjøre dem
farligere og miljøet de ferdes i mindre oversiktlig. I Sverige har de opprettet forbud, men der er skaren av skinheads blitt større, mer truende og mer uforutsigbar enn den var før forbudet kom.
Forbud, bruk av rasismeparagrafen og nulltoleranse. Er det alt? Vi snakker masse om hvilke konsekvenser drapet bør få for gjerningsmennene. Vi snakker masse om hvordan de bør straffes, fryses ut og bannlyses, men ingenting er nytt. Det er jo på linje med det George W. Bush også har tenkt hele tiden, strømstol eller galge, giftsprøyte eller kule i hodet?
Men hva skal vi gjøre da med en gruppe mennesker som handler med god samvittighet og handler slik mange av oss nordmenn tenker? Hva skal vi gjøre når Frem-skrittspartiet og andre «myndigheter» skaper et vrengebilde av
innvandrerne som en stor del av landets Ola Nordmenn kjøper, og nazistene knivstikker etter? Vrengebildet må reverseres. Det er noe som er vanvittig fundamentalt galt. Det vet vi.
Vi må finne ut hvorfor Joe Erling Jahr smilte da han ble arrestert på togstasjonen i Danmark den torsdagen.

• Sindre Holme
er kulturredaktør i Studvest.
 

tilbake


Studvest er ei avis av og for studentar ved Universitetet i Bergen.
Ansvarleg redaktør: Erik Martiniussen. Webansvarleg: Arne Beek.
Les også mer på siden om avisen.
Copyright Studvest 2000