Nyhende
Kultur
Tema
Ansvarleg redaktør:
Grunde Grimstad

Vevs-ansvarleg:
Lars Storaas Tylden

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 51 48
55 54 52 06
55 54 52 21

Telefaks:
55 32 84 05
Les også
meir om avisen.
Studvest © 2003
Studvest er ei avis av og for studentar ved Universitetet i Bergen,
Norges Handelshøyskole og Høyskolen i Bergen.
Onsdag 2. april 2003, nr. 11 - 58. årgang

Kriger for fred

Mange studenter som kaller seg fredsaktivister er i virkligheten diktaturaktivister, mener realfagstudenten Tomm Arntsen. Han er bergenskontakt for organisasjonen «Venner av Amerika» som støtter krigen.

Tekst: Ida Bergstrøm
Foto: Henrik Omtvedt Jenssen
 
 

«Venner av Amerika» ønsker å unnskylde for antiamerikanske holdninger blant nordmenn, samt å uttrykke sin støtte til det amerikanske folk. På nettstedet deres takkes USA for Marshall-hjelp, inspirasjon til Grunnloven, og krig mot terrorisme. Støtteoppropet på nettsiden er en underskriftskampanje som vil bli gitt til Bush dersom han kommer i mai.
– De fleste argumentene som studentene liker å male på bannere er uttrykk for et gammelkommunistisk verdensbilde. Begreper som «destabilisering av regionen» og «dette handler om olje» klinger dårlig i mine ører, sier Tomm Arntsen.
– Det stabile i regionen er diktaturene. Hva er galt med å fjerne dem, spør han.

FN på villspor
Da startskuddet for krigen gikk, uttalte lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, at en fredelig avvæpning av Irak var mulig dersom inspektørene fikk mer tid. Det såkalte FN-sporet, med videre inspeksjoner, sanksjoner og resolusjoner har Arntsen ingen tillit til.
– USA er en større tilhenger av frihet enn FN. Flertallet av FNs stater er dessuten diktaturer. De er ikke interessert i å fjerne Saddam. Dette burde være innlysende for alle. Mot Saddam har alle midler vært prøvd. Men han eier ikke respekt for menneskeliv. Og det irakiske folk lider, poengterer han.

Korstog for fred
Amerikaforkjemperen påpeker riktignok at organisasjonen han er en del av ikke støtter krig.
– Nei, vi er ikke for krig. Islamske fundamentalister erklærte krig mot Vesten for lenge siden. Vi har bare ikke innsett det før nå. Jeg er glad for at USA har tatt på seg det byrdefulle oppdraget med å eliminere ondskapens akse, sier han.

02.04.03

tilbake til toppen
Nyhende: 1 2 3 4 5 6 7

Studvest
følger saken:

Siste artikkel:
2. oktober 2002
Antall artikler: 20

Siste artikkel:
11. september 2002
Antall artikler: 10

Siste artikkel:
11. september 2002
Antall artikler: 11

Siste artikkel:
18. september 2002
Antall artikler: 14

Siste artikkel:
25. september 2002
Antall artikler: 18