Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Lover å få bort studentene


En ny undersøkelse viser at så mange som fire av fem UiB-studenter lar være å slutte underveis i studiet. Nå varsler universitetet ekstraordinære tiltak for å øke frafallet.

– Tallene er definitivt urovekkende dersom de er korrekte, noe man selvsagt kan sette spørsmålstegn ved i og med at det er UiB som har gjennomført undersøkelsen, sier UiB-rektor Ziggy Grønmor om forrige ukes forsidesak i gratismagasinet Studpest.

– Studietiden skal være et rom hvor unge mennesker driver rundt uten mål og mening, ombestemmer seg regelmessig og kaster rundt på livet sitt etter innfallsmetoden. Dette forsøker vi å tilrettelegge for.

– Denne økte stabiliteten i studentmassen er noe vi tar alvorlig, sier SiB-studieveileder og tidligere UiB-avhopper Bente Ljøkelsrud Nilsen.

– Jeg mener, vi i SiB gir alltid vårt beste råd til studentene, nemlig at de sterkt bør vurdere å ta «permisjon» fra studiene på ubestemt tid for å reise til Sør-Amerika eller Sørøst-Asia og bare virre rundt med en ryggsekk.

Men ferske SSB-tall viser at kun i overkant av 25 prosent av norske studenter har konkrete planer om å plage medturister på busstasjoner i varme land ved å spille kassegitarversjoner av Kings of Leon-låter?

– Vi kan nok helt klart gjøre en bedre jobb, sier Nilsen.

VURDERER SKJORTEFORBUD

Sigbjørn Grunnmur medgir at også universitetsledelsen kanskje har tatt for lett på oppgaven om å få studentene til å gi opp studiet sitt.

– Vi utarbeider for tiden en handlingsplan for hvordan vi kan få frafallet tilbake til der det var på begynnelsen av 2000-tallet, da studentene virkelig oppførte seg som hodeløse kyllinger fullstendig uten stabil kurs, sier Grunnmus.

– Blant annet vurderer vi å forby rutete skjorter, som jo i hvert fall er de mannlige studentenes definitive favorittplagg. I tillegg konfererer vi spesielt med jussen, som i alle år har bidratt til frafallet på en god måte gjennom sine gjennomgående usympatiske førstekullsfaddere.

TATT På SENGEN AV KVARTERET

UiB-rektoren påpeker at situasjonen ikke er helsvart. For eksempel har bytte av studier faktisk gått opp, noe som – selv om det teknisk sett ikke er frafall – i det minste indikerer en viss grad av retningsløshet hos studentene.

– I tillegg er vi godt fornøyde med at flere av de som faktisk slutter, nevner det sosiale miljøet som en viktig grunn. UiB rangeres høyt på listen av europeiske studiesteder hvor det er vanskelig å bli kjent med nye folk.

Men nå åpner snart det nye Kvarteret, hvor studentene vil få et boltrerom for uformelt samvær som vel i sin tur kan lede til varige sosiale bånd. Hva hvis dette i ytterste konsekvens fører til en felles UiB-studentrevy?

Rolig, rolig, det er ingen grunn til krisemaksimering ennå.

Men har universitetsledelsen klare noen tiltak mot Kvarteret? Åpningen har vært planlagt lenge nå.

Her skal jeg være så ærlig som å si at dette har tatt oss litt på sengen. Personlig trodde jeg at Kvarterets kroniske beslutningsudyktighet skulle gi oss mer tid. Vi er alle overrasket over at de har klart å gjøre noe, sier UiB-rektor Sigmo Grønmund.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:


SISTE FRA BAKSIDA