Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

«La nana»


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
FILMOMTALER
Regi: Sebastián Silva

Karakter: B

Tekst: SOLVEIG H. LYGREN


Bittersøt symfoni. Hvis forrige gang du så en hushjelp på film var i form av hun heite som stakk av med sønnen i huset i norske «Upperdog», må du legge fra deg den tanken nå. 41 år gamle Raquel er ikke definisjonen på heit vaskehjelp. Tvert imot. Dømt utifra hennes stakkarslige ikke-se-på-meg-holdning ser hun mer ut til å stadig ha sin første dag i tjenesten hos familien Valdes enn å være på sitt 23. år. Tidvis later hun mer til å være et ekstra barn i familien fremfor den ansvarsfulle hushjelpen. Raquel fremstår som en ufrivillig morsom kombinasjon av en bitter kone og et barn i trassalderen. Gjennom slu midler avviser hun nye hushjelper familien ansetter for å avlaste henne, da hun slett ikke anser dem som allierte, men som trusler. Bitterheten hennes uttrykkes også gjennom en evig pågående konflikt med eldstedatteren i huset.

Når andre familiemedlemmer begynner å presse på for å bli kvitt en stadig vanskeligere Raquel, kan en først få følelsen av at moren i huset beholder henne kun av frykt. Raquel har tross alt vært den stabile brikken i et ellers skjørt rikmannsliv i over tjue år. Men en aner tidlig at Raquels personlighet rommer mer enn bare stabilitet. Hushjelpen sørger for en slags varme i en familie som lett kunne blitt tilstivnet med sine enorme garderober og bassengfasiliteter utenfor stuevinduet. Hennes innadvendthet blir en kontrast til familiemedlemmenes selvsikkerhet. Cataline Saavedra overbeviser stort i sin realistiske, men akk så sjarmerende portrettering av Raquels ambivalente personlighet.

Kontrasten som settes opp mellom overklassefamilien og den fattige hushjelpen blir imidlertid aldri for svulstig. Filmen balanserer fint mellom det hverdagslige og det rørende, uten å noen gang bikke over i overdådig sentimentalitet. Uavhengig om du føler for å stille de store spørsmålene rundt klasseforskjeller og substansen i en hushjelps liv eller ikke, er denne filmen en nydelig historie. Det fineste av alt er når Raquel på slutten av filmen tar en joggetur. Når noe så enkelt som en joggetur kan gjøres så vakkert er jeg overbevist om at dette er en gjennomført vakker film.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE ANMELDINGAR