Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Esperanza Spalding


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
MUSIKKOMTALER
«Chamber Music Society»
(Heads UP International)

Karakter: B

Tekst: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN


FOTO: PRESSE

Yes, she can! Esperanza Spalding er for de fleste i Norge mest kjent for å være Barack Obamas valg av underholdning til Nobelpris-konserten. I ettertid har hun også spilt hos Fredrik Skavlan og på en rekke norske festivaler. Spalding er noe så sjeldent som en kvinnelig jazzsangerinne som i tillegg trakterer kontrabassen, et instrument som er omtrent dobbelt så stort som henne. Med «Chamber Music Society» kan Spalding feire å ha deltatt på sin tiende studioinnspilling, derav tre soloplater.

Jazzen ligger hele tiden i bunn for denne platen, men en hører inspirasjoner fra kubanske rytmer, folketoner, funkrytmer og, som tittelen tilsier, klassisk kammermusikk. Mens hennes to andre soloplater er i et mer tradisjonelt lydbilde med piano, trommer og bass, har «Chamber Music Society» i tillegg et lite strykeorkester, melodica, spansk gitar og diverse perkusjonsinstrumenter. Dette er med på å gi et rikt og varmt lydbilde, som gir platen en behagelig nostalgisk fremtoning, samt et særpreg som skiller denne platen fra tidligere utgivelser. Spalding har skrevet, komponert og arrangert de fleste av sangene, med unntak av noen coversanger. Hun leker seg med rytmer, og veksler mellom å synge tekster på engelsk og å bruke stemmen som et utelukkende tonalt instrument. Når stemmen ikke dobler strykerne eller pianoet, følger den etter i en slags katt-og-mus-lek, med trommene og bassen som rytmisk og stødig bakteppe.

Måten Spalding bruker stemmen på, kan på mange måter minne om Bobby McFerrin, lekent og ofte uten ord. Dette blir enda mer synliggjort ved at co-produsenten til «Chamber Music Society» tidligere har jobbet med McFerrin på albumet «Beyond Words», som på samme måte jobber med jazzen opp mot andre musikkarter.

Det er flott å vite at neste album allerede er planlagt og vil få navnet «Radio Music Society», for «Chamber Music Society» er blitt et herlig album fra en liten dame med en stor følgesvenn, kontrabassen, som gjerne kan bidra med mer lekende jazz i fremtiden.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE ANMELDINGAR