Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Hobby på heltid


 

SCENISK. Norgespremieren på «Blasted» nærmer seg, og Trygve Trohaug og Fredrik Sund jobber på spreng med kulissene. FOTO: GUNNAR SØRÅS
STUDVEST FØLGER TEMAET:
ARKITEKTSKOLEN TEATER
Disse guttene spikrer, skrur og sager frivillig dagen lang. Det er nemlig ikke alle som klarer å vente med hobbyene til de kommer hjem fra skolen.

Tekst: ANETTE MARGRETHE BASSO

De to bergensstudentene Trygve Trohaug og Fredrik Sund har en hobby som ikke bare tar fritiden, men også store deler av studietiden. De siste to måndene har guttene vært å syne på Bergen Arkitektskole (BAS) både morgen og kveld, og uke som helg.

– Vi er frivillige scenografer i Bergen Prosjektteater, og vi trengte en plass å lage kulisser til det neste stykket, forteller hobby-scenograf Trygve Trohaug.

– Og siden Fredrik er arkitektstudent på BAS, var dette en fin plass å jobbe. Skolen har store haller og mye arbeidsplass.

ALTOPPSLUKENDE HOBBY

De to hobbyscenografene forteller om en jobb så spennende at den faktisk har gått utover dyrebar studietid.

– Det hender at jeg står med scenografien hele dagen, og må ta igjen skolearbeidet på kveldstid, forteller arkitektstudent Fredrik Sund.

– Og omvendt, bryter Trygve inn.

Sistnevnte er selv student i teatervitenskap på Universitetet i Bergen, og forteller at hobbyen for tiden er så altoppslukende at det blir lite tid til studier.

– Men det er fordi det er så moro, det er jo gøy å bygge ting! utbryter Trygve.

– Ikke minst er det gøy å formidle noe gjennom det man lager, supplerer Fredrik.

Mens Fredrik får jobbe med kulissene på sitt daglige studiested, er situasjonen en litt annen for Trygve. Han forteller om forsømte studier, men også at han ved litt overslagsregning fant ut at han faktisk får mye mer kunnskap om teater ved å bruke dagene på scenografi.

– Hvis jeg en dag skal begynne å jobbe med teater, er dette langt mer lærerikt enn å pugge teaterhistorie, argumenterer Trygve.

STRAMT BUDSJETT

Guttene fikk i startfasen et budsjett på 30.000 til bygging av kulisser. Budsjettet har de overholdt ved spinking, sparing og ved å holde øynene åpne for brukte materialer. Kall det gjerne skrap, om du vil.

– Disse ble for eksempel funnet på det gamle studentsenteret, forteller Fredrik og peker på noen blå jernstenger som nå har fått et nytt liv som skjelett for veggene til teaterstykket.

FØRSTE GANG I NORGE

Bergen Prosjektteater er et ganske ferskt teater i Bergen, hvor ideen var å samle mange av Bergens teaterhoder sammen på kryss av de ulike teatermiljøene, og dermed skape rom for diskusjon og ideer som vil føre fram nye og spennende prosjekter.

Og det har de klart. Om stykket ikke nødvendigvis er nytt, så er det iallefall nytt i Norge. Stykket heter «Blasted» og skal settes opp på Den Nationale Scene den tredje desember.

«Blasted» er skrevet av engelske Sarah Kane og vakte umiddelbar kritikk og enorm oppsikt etter urpremieren. Stykket, som er preget av vold, sex og rå brutalitet, ble beskrevet som «utspekulert svineri» og kritisert for manglende kunstneriske kvaliteter. I kjølvannet kom omfattende debatter og fordømmelse av stykket. Ti år etter urpremieren er stykket i Norge, og først ut er altså Bergen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE