Det var en skuffende normal forsamling som møtte opp på Skandiabankens lokaler i Fyllingsdalen for å la seg IQ-teste av Mensa. Testdeltaker Bent Hårstad på 23 år innrømmer at han hadde litt fordommer for hvordan nerdefaktoren kom til å være blant de andre oppmøtte. Disse fikk han imidlertid avkreftet.
– Det virker som om det er alle slags folk som tar testen, slår 23-åringen fast.
– At hele 23 stykker har møtt opp er mer enn vanlig. Det har nok noe å gjøre med at det nettopp har vært studiestart, forklarer Geir Pisani, kasserer og medlem i Mensa.
– LITT SKAPNERD
Mensa-testen består av 45 figurbaserte logikkoppgaver som skal løses på 20 minutter. For å få tilbud om medlemsskap må man ha en intelligens blant de to prosent høyeste i verden, noe som i praksis vil si å score 131 eller mer på testen.
Hårstad forteller at han tar testen mest for moro skyld, men at han samtidig har lyst til å se om han klarer å bli medlem i organisasjonen.
– Jeg synes det er gøy å løse hjernetrimoppgaver. Kanskje er jeg litt skapnerd, ler han.
IQ OG STUDIER
Pisani forteller at de fleste som tar testen og rekrutteres inn i Mensa er studenter. Han mener at en høy IQ er en fordel i studier når det gjelder evne til forståelse og analyse.
Førsteamanuensis Karl Johan Tronstad ved institutt for biomedisin på Universitetet i Bergen utelukker ikke at medfødt intelligens og gener utgjør en faktor for såkalt skoleflinkhet, men avviser at dette er den viktigste grunnen.
– Faglige prestasjoner er ikke minst et resultat av arbeidsinnsats, evne til å sette ting i sammenheng, og nytenkning, mener foreleseren og forskeren.
PIZZA OG PUB
På møtet lokker testarrangørene med pizza- og spillekvelder for medlemmene. Jan Aas er 21 år og ble Mensamedlem tidligere i år. Han har så langt bare vært med på ett pubbesøk i regi av Mensa, men utelukker ikke at han blir mer aktiv i organisasjonen etter hvert.
– Vi har noe som binder oss sammen, samtidig som at vi ikke egentlig har noe til felles, forklarer det unge Mensa-medlemmet.