Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Studentene trosser Janteloven


 

UT AV SKAPET: Bent Hårstad (t.v.) beskriver seg selv om "litt skapnerd". Hårstad og Henrik Juhlin (t.h.) var to av 23 frammøtte da Mensa arrangerte IQ-test forrige tirsdag. FOTO: LINN HELMICH PEDERSEN
MENSA
En frivillig organisasjon som ble grunnlagt i England i 1946 som en reaksjon på andre verdenskrig.
Opptakskravet er at medlemmene må være blant de to prosent i verden med høyest IQ.
Definerer IQ som et mål på intelligens, som igjen defineres som evnen til å tilegne seg og analysere informasjon.
Har i dag 120 000 medlemmer på verdensbasis, og over 700 i Norge.
Det internasjonale formålet med organisasjonen er å "fremme menneskelig intelligens til beste for menneskeheten, oppfordre til kunnskapsvekst og fremme intellektuelle og sosiale muligheter for sine medlemmer".
Arrangerte IQ-test i Bergen tirsdag 14.september for å rekruttere nye medlemmer.

Strikkevester, Star Wars-skjorter og datavitser briljerte med sitt fravær da Mensa arrangerte IQ-test.

Tekst: ODA KLYVE GRANDE

Det var en skuffende normal forsamling som møtte opp på Skandiabankens lokaler i Fyllingsdalen for å la seg IQ-teste av Mensa. Testdeltaker Bent Hårstad på 23 år innrømmer at han hadde litt fordommer for hvordan nerdefaktoren kom til å være blant de andre oppmøtte. Disse fikk han imidlertid avkreftet.

– Det virker som om det er alle slags folk som tar testen, slår 23-åringen fast.

– At hele 23 stykker har møtt opp er mer enn vanlig. Det har nok noe å gjøre med at det nettopp har vært studiestart, forklarer Geir Pisani, kasserer og medlem i Mensa.

– LITT SKAPNERD

Mensa-testen består av 45 figurbaserte logikkoppgaver som skal løses på 20 minutter. For å få tilbud om medlemsskap må man ha en intelligens blant de to prosent høyeste i verden, noe som i praksis vil si å score 131 eller mer på testen.

Hårstad forteller at han tar testen mest for moro skyld, men at han samtidig har lyst til å se om han klarer å bli medlem i organisasjonen.

– Jeg synes det er gøy å løse hjernetrimoppgaver. Kanskje er jeg litt skapnerd, ler han.

IQ OG STUDIER

Pisani forteller at de fleste som tar testen og rekrutteres inn i Mensa er studenter. Han mener at en høy IQ er en fordel i studier når det gjelder evne til forståelse og analyse.

Førsteamanuensis Karl Johan Tronstad ved institutt for biomedisin på Universitetet i Bergen utelukker ikke at medfødt intelligens og gener utgjør en faktor for såkalt skoleflinkhet, men avviser at dette er den viktigste grunnen.

– Faglige prestasjoner er ikke minst et resultat av arbeidsinnsats, evne til å sette ting i sammenheng, og nytenkning, mener foreleseren og forskeren.

PIZZA OG PUB

På møtet lokker testarrangørene med pizza- og spillekvelder for medlemmene. Jan Aas er 21 år og ble Mensamedlem tidligere i år. Han har så langt bare vært med på ett pubbesøk i regi av Mensa, men utelukker ikke at han blir mer aktiv i organisasjonen etter hvert.

– Vi har noe som binder oss sammen, samtidig som at vi ikke egentlig har noe til felles, forklarer det unge Mensa-medlemmet.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE