Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Underfundig kabaretpotpurri


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
TEATER
I «Cabaret Completo» kolliderer fysikk med tango, og utgjør en underlig miks av vitenskap, dans og teater. Resultatet er sært, morsomt og komplett absurd.

Tekst: INGRID M. HAFREDAL

Teknikerkroens underjordiske grotte utgjør en ideell stemningsskapende ramme for kreative krefter. Klaustrofobien puster en i nakken når man klatrer ned trappene som leder en stadig lenger ned under jorden, og ekkoet av dryppende vann forsterker følelsen av å bevege seg ned i dypet. I snart en uke har grotten huset «Cabaret Completo», et absurd danseteater med hovedvekt på tango og fysikk.

FYSIKK OG STOLDANS

– Velkommen! Jeg skal innlede kabareten med et kort foredrag om atomet.

En ung dresskledd mann trer smilende inn i rommet, og er snart i gang med å forklare fysikkens lover. Et tredvetalls publikum ler usikkert, og linken til danseteateret synes like uklar som forventningene om hva som skal skje de neste tre kvarterene.

Vitenskapsmannen forlater scenen, og inn kommer to menn. De bærer på hver sin rødmalte krakk, og til oppjagede tangotoner starter de en ubestemmelig dans. En kvinne trillende på en diger, grå ørelappstol dukker opp, hun ser en stund ut til å forsøke å krype inn i selve stolen. Fra tid til annen roper de tilsynelatende meningsløse ord til publikum, seg selv eller hverandre. Publikum observerer forvirret, og leter etter mening. Ifølge prosjektansvarlig Gitte Bastiansen leter de forgjeves.

UFORKLARLIGE TEKSTER

– Mennesker presentert for en tekst vil umiddelbart søke en mening, se etter forklaringer, finne et handlingsforløp. Dette sloss vi mot i «Cabaret Completo», sier Bastiansen.

– For å unngå at det sniker seg inn en historie, observerer vi elementene på scenen, slik vitenskapsmenn observerer naturen. Vi har skapt vår egen logikk.

Koreografen og danseren har jobbet med tango i flere år, og i Buenos Aires utviklet hun ideen til å skape tangodans i en ny kontekst. Hun inviterte med seg en broket forsamling av ulike skapende krefter; DJ Barabass (Gunnar Innvær), fysikkstudent ved universitetet i Bergen Arne J. Holmin, forfatter Fanny Holmin, tangodanser Gustavo Funes, samt tre skuespillere/dansere fra henholdsvis Argentina og Den Nationale Scene. Teknikerkroens gufsete grottehvelv ble en perfekt arena for den absurde kabaretmiksen.

– Jeg lette lenge for å finne det rette stedet, sier Bastiansen.

– Når folk ikke har kommet på forestillingen fordi de ikke takler klaustrofobien av å stige ned under jorden, bekreftes den trykkende stemningen jeg vil skape her nede.

TANGODANS ETTER ARMSTRONGS HJERTEBEAT

Det dansende trekløveret har lekt seg en stund nå, de raser rundt i rommet, og snakker sitt uforståelige språk. Publikum bryter ut i latter, det absurde i forestillingen gjør det lettere å se humor enn mening. Kanskje kan musikken bidra til å kaste lys over hva som skjer?

– Jeg kom over et opptak av Neil Armstrongs hjerterytme i det han går på månen, og har mikset det med tangomusikk, forklarer Gunnar Innvær.

Han har samarbeidet med tekstforfatter Fanny Holmin tidligere, og er dessuten lidenskapelig opptatt av tango.

– Kabareten har elementer av alvor og fortvilelse, samtidig er den morsom og absurd. På premieren var det folk i salen som lo så de grein, forteller Innvær.

DJ Barabass hurtige, lekne tangomiks fyller rommet. Skuespiller Marianne Nielsen klyver opp på en stol og brøler «Rykk opp teppene! Spikk opp spikeren!» To menn adlyder umiddelbart, klyver opp på hver sin rødmalte krakk og gjemmer bokstavelig talt hodet i hver sin paraply.

Lett frustrert gir vi opp å skulle finne en mening i absurde ablegøyer. Bastiansen har nok rett, det ligger i menneskets natur å søke etter rasjonelle forklaringer. «Cabaret Completo» byr på en solid utfordring, men moro er det likevel.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE