Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

«Med mandat til å drepe»


 

FOTO: PRESSE
STUDVEST FØLGER TEMAET:
BOKOMTALER
Anonyme forfattere
(Kagge Forlag)

Karakter: E

Tekst: KENNETH NODELAND

Ett skudd, én bom. Med en slik tittel, og ikke minst undertittel («Norske skarpskyttere i Afghanistan forteller»), er «Med mandat til å drepe» ei bok som lover mye, og gir håp om å gi et interessant bidrag til den mer eller mindre eksisterende Afghanistan-debatten i Norge. Det klarer den derimot ikke. Den inneholder nemlig ikke noe særlig nytt, og er i tillegg altfor dårlig skrevet. Forfatternes anonymitet gjør det også umulig å etterprøve det som står der.

Boka består av en rekke små kapitler som fint kan leses i den rekkefølgen man selv velger, uten at det har noe å si for totalopplevelsen. Det er for så vidt greit nok, selv om flere av kapitlene føles unødvendige.

Det er derimot språket som er det største problemet. Boka er nemlig full av svulstig pjatt, for eksempel: «Et øyeblikks drypp av asfaltsivilisasjon gjør så ynkelig lite av seg mot generasjoners kamp for overlevelse, vi er rovdyr nå, ørn over kalv, ulver på jag». Slik kunne jeg fortsatt, men du skjønner tegninga.

Det er uvisst hva poenget med dette språket er. Er det for å provosere Norge til å debattere krigen, eller er det et forsøk på å fremstille skarpskyttere som noen tøffinger? Ikke godt å si, og det er vel heller ikke så nøye når det fungerer så til de grader dårlig. Forsvaret har for øvrig sagt at de ikke vil prøve å spore opp forfatterne, og det spørs om boka i hele tatt er skrevet av skarpskyttere som har vært i Afghanistan.

Dersom den er det, er det imidlertid verdt å diskutere hva slags folk som kommer gjennom det såkalte nåløyet og blir skarpskyttere, for i boka skytes 15-16-åringer uten å fortrekke en mine, mens forfatteren(e) skriver dette etter å ha skutt en angripende villhund: «Det er et imponerende skue. En praktfull skapning. Vemodet tar meg, for det kjennes så forbannet unødvendig». Jøje meg.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE ANMELDINGAR