Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Studentarena gjennom 25 år


25 ÅR. Kunstnerisk leder for BIT, Sven Åge Birkeland, mener BIT Teatergarasjen er et helt unikt tilbud i skandinavisk sammenheng. FOTO: RONALD HERMANSEN

 
BIT TEATERGARASJEN
BIT ble etablert i perioden 1983-1984.
Med-produserer og presenterer norsk og internasjonal scenekunst, en av Norges største innen samtidsscenekunst.
I forbindelse med jubileet har BIT utgitt boken "25" som inneholder nyskrevne tekster av nordiske og internasjonale forfattere, kuratorer, kunstnere og kritikere.
BIT har nå forestillinger på ulike arenaer i Bergen da nye Teatergarasjen bygges på Nøstet.

Kilde: bit-teatergarasjen.no

STUDVEST FØLGER TEMAET:
TEATER
BIT Teatergarasjen har vært viktig for scenekunsten i 25 år. Likevel er kulturredaktør i BT usikker på hvor store spor de har satt etter seg.

Tekst: LISA MARIA BREISTEIN SØLVBERG

– Jeg kan gå så langt som å si at BIT er den alternative scenekunsten, de lager en forbindelseslinje til den europeiske teaterscenen. Likevel er jeg usikker på hvor store spor de har satt etter seg, sier kulturredaktør i Bergens Tidende, Jan Landro.

Landro mener Bergens Internasjonale Teater (BIT) trekker et smalt publikum, men at de likevel har hatt stor betydning, særlig for studentene.

– BIT går foran i forhold til det tradisjonelle. Derfor har de mange barrierer og fordommer å bryte.

Produsent og kurator i BIT, Marie Nerland, er enig i at de gjerne prøver litt andre veier enn det tradisjonelle:

– Vi liker å kjøre i nysnø og tråkke nye spor, mer enn å følge løyper i det vi holder på med. Hvis en skal se tilbake på historien til teateret så har BIT sine aktiviteter vært viktige både i forhold til den store veksten innen norsk scenekunst, feltets internasjonalisering og programmessig der vi har presentert risikoprosjekter, sier Nerland.

– UNIKT

Sven Åge Birkeland, kunstnerisk leder for BIT Teatergarasjen mener BITs betydning er svært stor.

– Det har gitt spesielt et ungt publikum noe de måtte ha reist langt ellers for å se. Det er rene godteposen for et studentpublikum. Det er litt unikt i norsk sammenheng, og helt unikt i skandinavisk sammenheng.

Teatersjef for Immaturus, Millan Persson Persdotter, er enig.

– De har vært supersentrale i scenelivet. Hos dem har en sjansen til å se alt fra det lille til det store. Det er et fantastisk tilbud som gjør Bergen til en rikere by, mener Persson Persdotter.

BIT SOM INNGANGSPORT

Ingrid Granum Ellestad er en av dem som har gått fra Studentteateret Immaturus til BIT Teatergarasjen.

– Jeg begynte som billettør i BIT mens jeg fortsatt jobbet i Immaturus. Jeg jobbet lenge frivillig, men etter hvert rykket jeg litt opp i gradene.

Granum Ellestad studerte teatervitenskap, fransk og drama. Hun skulle skrive masteroppgave i dramapedagogikk, men den fikk hun aldri levert.

– Jeg ble koordinator i BIT i 2007, så masteroppgaven ble jeg aldri helt ferdig med. Men det er en fin inngangsport å begynne som frivillig i BIT hvis en vil inn i teatermiljøet.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE