Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Debut med solnedgang


 
«NED TIL SOL»
Teaterstykke av Erlend Sandem, utgitt 2005.
Kom på tredjeplass i en nordisk dramakonkurranse samme år.
Settes opp av Immaturus, med regi av Erlend Hovgaard og Ingrid Solstrand.
Premiere 16. mars.

STUDVEST FØLGER TEMAET:
IMMATURUS TEATER
Immaturus setter opp en moderne norsk tragedie om foreldrehat og søskensvik. Regissørdebutant Erlend Hovgaard tror den vil appellere til Bergens studenter.

Tekst: HALVOR RIPEGUTU

– Dette er mitt første stykke som regissør, så jeg gutser som et helvete nå. Men det er bare bra, sier den ferske Immaturus-regissøren Erlend Hovgaard (19). 16. mars har forestillingen «Ned til Sol» av Erlend Sandem premiere på studentteateret Immaturus. Hovgaard regisserer stykket sammen med jevngamle Ingrid Solstrand. De er nå langt inne i forberedelsene, men Hovgaard er ikke nervøs.

– Alt har gått overraskende bra. Vi har ikke noen tidsproblemer, slik det ofte er. Det blir i alle fall veldig spennende.

STUDENTAPPELL

«Ned til Sol» er skrevet av den unge norske dramatikeren Erlend Sandem, og kom på tredjeplass i en nordisk dramakonkurranse i 2005. Den handler om to brødre med et svært anstrengt forhold til sine foreldre. Når stykket begynner har den eldste broren, Ole, akkurat kommet tilbake med sin eks-nakomane kjæreste, etter å ha vært borte i tre år. Hovgaard tror stykket vil appellere til bergensstudenter.

– Jeg tror alle mellom 18 og 30 vil like stykket; det er mulig å kjenne seg igjen i det. Dessuten er det ikke for sært, men egentlig ganske folkelig. Jeg og medregissør Ingrid Solstrand førsøkte å sette det opp som et sideprosjekt på dramalinjen på videregående skole for et år siden. Vi fikk dessverre ikke tid tid til å fullføre det. Det er derfor fint med en ny sjanse nå.

Hovgaard forteller at «Ned til sol»-manuset har blitt noe forandret fra det som ble utgitt i 2005. Stykket har blitt tilpasset Immaturus-produksjonen, men også forfatteren selv har gjort justeringer på manuset.

– Vi har fulgt originalmanuset ganske nøye, men det finnes faktisk to versjoner av stykket. Vi begynte å arbeide med den første versjonen, men så skrev Sandem en ny versjon, som vi gikk over til å bruke. Den nye versjonen er i mine øyne klart bedre og fungerer veldig godt på scenen, forteller Hovgaard.

MISANTROPISK LILLEBROR

Det er den yngste broren, Dag, som er hovedpersonen i «Ned til sol». Han har en rekke monologer, der han blant annet siterer filmen «True Romance», skrevet av Quentin Tarantino. Gjennom monologene kommer Dags negative syn på livet klart frem.

– Han er veldig misantropisk og mener at alt vi gjør og sier kun er reproduksjon av det som er gjort og sagt før, sier Hovgaard, og legger til at stykket generelt er nokså kraftig kost.

– Det er et ganske forferdelig stykke, og temmelig tragisk, med narkomane, barn som hater foreldrene sine og slikt. Det verste er at Immaturus skrev i vårprogrammet at stykket skal vises for barn. Det er en misforståelse, og jeg er redd det kan gi feil inntrykk av «Ned til sol». Jeg håper virkelig ingen barn kommer. Egentlig burde det vel vært 16-årsaldersgrense på oppsetningen eller noe sånt.

UTHEV: Jeg håper virkelig ingen barn kommer - Regissør Erlend Hovgaard.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE