Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 
Teater.

Nær halvparten studenter


TREKKER UNGE. Det handler ikke om å gjøre det ungt, men om å gjøre det universelt, sier kunstnerisk leder i Teatergarasjen, Sven Åge Birkeland. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
TEATER
Mens DNS går for fulle hus, vil BIT Teatergarasjen være noe helt annet. Slik trekker de 40 prosent studenter.

Tekst: AGNETE MOLAND KLEVSTRAND

– Vi satser, i motsetning til Den Nationale Scene (DNS), på et internasjonalt program. Vi tar opp aktuelle og universelle spørsmål. Derfor blir vi relevante for en større del av publikum der ute, ikke minst i studentmiljøene som er opptatt av verden omkring seg.

Det sier Sven Åge Birkeland, kunstnerisk leder i Teatergarasjen. I likhet med flere teateranmeldere som har uttalt seg i pressen etter Studvests oppslag om DNS, er han ikke imponert over høstprogrammet til DNS.

– Jeg har all respekt for at man på hovedscenen har ett slags publikumsfrieri i løpet av høsten. Men da må stykkene på småscenene strekke seg lenger, og ha en spissere kunstnerisk målsetning og relevans. Man må tørre mer, rett og slett, sier Birkeland.

– Teater skal helst ha en effekt utover å underholde. Hvis ikke blir det som en middagsrett uten krydder: Bare vomfyll, mener Birkeland.

TREKKER AKADEMIKERE

Mens DNS solgte 142 000 billetter ifjor, endte Teatergarasjen på 13 603 solgte billetter. Om lag 40 prosent av disse var studentbilletter. Birkeland tror studentpublikummet hovedsaklig består av studenter med kunst og kultur som fagfelt, og at samtidsteater fortsatt kan være fremmed for de fleste studenter. Det er Idalou Larsen, teateranmelder i Klassekampen, enig i:

– Det virker på meg som at det er et aktivt teatermiljø blant studentene i Bergen. Jeg kan tenke meg at studenter utenfor kunstfag foretrekker kino eller lignende, men at de studentene som er opptatt av teater, foretrekker Teatergarasjen framfor DNS, sier Larsen.

FLEST UNGE

Også Nationaltheatret i Oslo har en relativt høy andel studentpublikum, årlig mellom ti og femten prosent.

Derfor skulle det ikke forundre meg om de fleste unge som går i teater er studenter, sier informasjonssjef ved Nationaltheatret, Ingrid Handeland.

Birkeland tror også at Teatergarasjens profil og markedsføring gjør at de trekker flere unge publikummere enn eldre.

– Det handler ikke om å gjøre det ungt, men om å gjøre det universelt. Jeg tror studenter er mer opptatt av hva som skjer ut over seg selv, sier Birkeland som mener studentprisene deres har en stor del av æren for det unge publikummet.

– Og det har selvfølgelig en del med markedsføringen å gjøre. Mange eldre har nok fordommer om at vi driver med fullstendig absurde ting, sier Birkeland ved BIT Teatergarasjen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Hvorfor opererer Studvest bare med prosenter? Er det interessant å se hvor mange studenter som ikke har kjøpt billett til et barnestykke på DNS? Er disse 40% til teatergarasjen i det hele tatt mer enn DNS 7%?  SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE