Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

«The Last Station»


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
FILMOMTALER
Regi: Michael Hoffman

Karakter: C

Tekst: ASTRID HAUGE RAMBØL


Lite engasjerende. I «The Last Station» møter vi den berømte forfatteren Leo Tolstoj, mannen bak blant annet «Krig og Fred» og «Anna Karenina». Men vi følger vår mann helt på tampen av livet, da slik populærlitteratur ikke lenger fatter hans egen interesse. Han bruker sin dyrebare tid på å filosofere rundt religion, livet, og andre store og uhåndterbare temaer. Han er opptatt av fredfulle løsninger, skyr vold og privat eiendomsrett. Og det er nettopp denne siste kommunistiske tankegangen som får det til å gå helt rundt for Leos kone, den spinnville og desperate grevinnen Sofya. Hun er livredd for at ikke barna skal få arve alt de eier, og kjemper med nebb og klør for at hennes ektemann ikke skal signere et nytt testament som gir rettighetene på alt hans arbeid til Russlands borgere. Sofyas desperate jakt på mannens oppmerksomhet vies stor plass, og viser en kvinne forfalle i jakten på sin elskedes kjærlighet.

Inn i denne ekteskapskrisen vandrer Valentin Bulgakov, Tolstojs tiltreende assistent. Han er en naiv og forsiktig jomfru, som blir overveldet av det meste, og nyser i hytt og pine, en uvane som inntrer hver gang han blir nervøs. Det er ikke så rent sjeldent.

Filmopplevelsen kan sammenlignes med en tur med Bergensbanen. Det er mye vakker natur, rolig og behagelig, det er mange gode skuespillere, fine scener, en vellaget film. Men man kommer ikke utenom at det også til tider er rimelig kjedelig. Toget bukter seg frem mellom store høydepunkt og mørke tunneler, akkurat som flere strålende, morsomme og triste scener viser seg mellom langdrygheten. Selv om reisen for så vidt går helt smertefritt, er det ikke noe å skrive hjem om, med mindre du i utgangspunktet er en togfanatiker av de sjeldne.

Sånn er det nok her også: Er du allerede mer enn gjennomsnittlig opptatt av Tolstoj og hans siste virke på denne jord, er dette muligens filmen du bretter ut om på nachspiel, full og med mye entusiasme. Er du derimot slik jeg vil anta at flertallet av oss er, bobler du nok ikke over av engasjement etter denne togturen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE ANMELDINGAR