Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

DRAMATIKK. Bernt Lendengen og Vidar Dale spiller på alle strenger for å få publikum til å le under revyen som har premiere i januar. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

Teater bak murene


 

FENGSLENDE. Historiene i Felles Multiplums «Celledeling» kretser rundt seks forskjellige personer som gir kjøtt og blod til temaer som ensomhet, søk etter kontakt og fellesskap. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN

ENECELLE. Teaterstykket «Celledeling» settes opp bak tykke murer. Kristin Hammerås spiller en vordende ballettdanserinne. FOTO: MARTE VIKE ARNESEN
STUDVEST FØLGER TEMAET:
TEATER
I det gamle fengselet ved Rådhuset har edderkopper og gamle spøkelser fått besøk av teatergruppen Felles Multiplum.

Tekst: WALTER N. WEHUS

Vinduene er overgrodd av gammelt spindelvev og jerngitter. De små, mørke betongcellene plirer ut i den forlatte inngangshallen, hvor en gammel koffert står midt på gulvet. Den gamle Brian Eno-låten «By this river» gir gjenlyd gjennom etasjene i Bergens gamle Kretsfengsel, og låner bort en uvirkelig stemning mens regnet slår mot den gamle straffeanstalten.

FENGSLENDE FORESTILLING

– Det var Anne, Kristin og Hanna som fant dette stedet, sier Wilhelm Støylen i teatergruppen Felles Multiplum.

– Vi var på utkikk etter store, tomme rom. Et sted der vi ikke behøvde å betale så mye. Og nå har altså det gamle fengselet blitt en del av rammen rundt gruppens oppsetning «Celledeling».

– Kontakten med publikum er veldig viktig, fortsetter Wilhelm. Dette blir noe helt spesielt i forhold til vanlig teater. Når publikum kommer, får de kjøpt suppe utenfor, og så tar vi dem med på en reise gjennom fengselet. For de som måtte tro det, er ikke karakterene i stykket fanger.

– Nei, det er mer slik at vi blir inspirert av plassen. Det er en hårfin grense mellom fantasi og virkelighet, mellom en jordnær verden og ... ja, en litt mindre jordnær verden, smiler Wilhelm.

LYKKEMASKIN

Gruppen har jobbet hardt siden 10. oktober, og arbeidet har ikke blitt lettere av at det ikke er noen regissør. Selve navnet Felles Multiplum tilsier at mangfoldet i sekstetten har gått opp i en større enhet.

– Vi hadde masse materiale, forteller Kristin Hammerås, som har bakgrunn fra UiB og European Film College.

– Så vi tenkte litt film da vi valgte de beste bitene. Det var som å være på klipperommet.

Historiene i stykket kretser rundt seks forskjellige personer som gir kjøtt og blod til temaer som ensomhet, søk etter kontakt og fellesskap.

– Min karakter ønsker å bli ballettdanserinne, mens Wilhelms rollefigur jobber med å lage en lykkemaskin, forteller Kristin. Ellers er en av personene veldig opptatt av spørsmål som skyld og Gud. Kanskje hun til og med har drept instruktøren...

– Det har litt med å vise de merkelige karakterene med kjærlighet, fortsetter Kristin. Vi har alle små trekk av galskap, har vi ikke?

Selv om premieren finner sted fredag 5. desember, er «Celledeling» langt fra ferdig. – En forestilling er død den dagen man sier man er ferdig med den, insisterer Wilhelm.

– Vi kommer til å forandre på stykket helt frem til siste slutt, finne ut hva som fungerer bra og mindre bra.

Om man skal dømme etter omgivelsene, burde «Celledeling» i det minste bli ett av vinterens mest stemningsladede oppsetninger. Teater bak murene I det gamle fengselet ved Rådhuset har edderkopper og gamle spøkelser fått besøk av teatergruppen Felles Multiplum.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE