Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Ibsen opp-ned


 

Hurtig Ibsen. Anna Maria Skarstein og Sigrid Fahlvik har stokket om på Ibsen-kortstokken, og presenterer en modernisert utgave av «Brand» på 20 minutter. FOTO: ASLAK NORMANN
STUDVEST FØLGER TEMAET:
TEATER
Når lærerstudenter fra drama, musikk og kunst- og håndverk samarbeider om en ny og annerledes Ibsen-forestilling, kan man vente seg overraskelser som danker ut et hvilket som helst kinderegg.

Tekst: PIA MARTINE WOLD

På Lærerhøgskolen på Landås denne mandagen, hviler adrenalinet tungt over aulaen. Høylytt roping, kvinner med helskjegg og forvirret vrimling vitner om at premieren, som er to dager unna, nærmer seg med stormskritt.

Hege Garvik er student på kunst- og håndverklinjen, og har jobbet med scenografi og PR for det tverrfaglige prosjektet. Hun kan fortelle at forestillingen «Stykkevis og delt» er det første i sitt slag av prosjektene som har funnet sted på Landås.

– Ibsenjubileet er en glimrende anledning til å vise at tradisjonell norsk dramatikk kan gjøres på en ny måte. Og Ibsen er jo alltid like aktuell: tragiske tema, folk som dør og smertefull kjærlighet trenger ikke tidfestes - det fenger de aller fleste.

IBSEN I NY DRAKT

Fire ulike Ibsen-skuespill har fått ny drakt i studentenes hender. Klassikerne «Brand», «Hedda Gabler», «Når vi døde vågner» og «Fruen fra havet» er i ulik grad blitt omskrevet, og har fått ny, egenkomponert musikk.

– Mye er snudd fullstendig opp-ned, og noe kan til og med være ugjenkjennlig, kan Garvik fortelle.

– «Brand» tar for eksempel utgangspunkt i Ibsens tekst, men starter der teksten slutter.

Dramastudentene Sigrid Fahlvik og Anna Maria Skarstein er enige om at trass i forkortelser, omskrivning, tilføyelser og en kraftig modernisering, er fellesnevneren for de fire stykkene som utgjør «Stykkevis og delt», fokuset på forholdet og konfliktene mellom personene.

– Det er den språklige friheten vi har tatt oss som er det tydeligste preget på våre Ibsenversjoner, mener Anna Maria.

SKUESPILLERE + MUSIKK = DYNAMIKK

Christian Bergflødt studerer på musikklinja, og har vært med på å komponere musikken. Han er enig med jentene i at «Stykkevis og delt» skiller seg veldig fra mye av det som er gjort før.

– Vi har klart å skape musikk på bakgrunn av konfliktene og den personlige utviklingen karakterene gjennomgår underveis.

Bergflødt synes studentene har gjort en god jobb i å føre handlingens kamp mellom disharmoni og harmoni over til musikken.

– Det har blitt brukt en del improvisert musikk for å få frem en mer genuin dynamikk mellom den og skuespillerne, røper han.

Åpne kveldsforestillinger spilles i aulaen på Lærerhøgskolen på Landås torsdag 4. mai og fredag 5. mai kl. 19.00.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE