Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

«100 norske sagn»


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
BOKOMTALER
Forfatter: Ørnulf Hodne (Cappelen Damm).

Karakter: B

Tekst: CAMILLA MICKELSON LOUS

Julegavetips. Om du ikke helt klarer å se for deg gleden ved en slik bok kan det nevnes at forfatterne i forordet sammenligner sin fremstilling med Asbjørnsen og Moes sagn, eller mer populært kalt eventyrsamlinger. Mens Asbjørnsen og Moes eventyr i dag som oftest fremstår i moderne språkdrakt, har imidlertid forfatterne her i stor utstrekning forsøkt å bevare tekstene i sin opprinnelige dansk-norske, akademiske og «ufolkelige» språkform. Dette kan jo vise seg spennende for den spesielt interesserte leser, men litt tungt for folk flest.

Boken fremstår likevel som en god samling, særlig for deg som etter å ha lest om sagnet gjerne vil se med egne øyne hvor sagnet etter sigende fant sted. Sagnene er nemlig valgt ut på grunnlag av om det er lokalisert til et konkret geografisk sted som lar seg fotografere og er lett tilgjengelig, med bil eller til fots. Et slikt utvalgskriterie setter likevel noe snevre rammer for utvalget av historier, og kunne med fordel vært lempet på.

Boken åpnes med en god og grundig innledning, som faktisk utgjør en fjerdedel av boken som helhet. Her gjøres forskjellen mellom eventyr og sagn, samtidig som man får en god innføring i sagnets historie. Resten av boken er viet de forskjellige sagnene som presenteres med bilde av det aktuelle stedet.

Om du mangler julegave til mormor, bestefar, mor eller far er dette muligens den perfekte gaven. Det eneste man kan sette fingeren på her er det begrensede utvalget, her er ingen historier om nøkk eller varulv eller andre naturmytiske vesen. Men for en norgesbiltur er den helt perfekt.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE ANMELDINGAR