Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

MED ARMER OG BEIN. Etter to måneders forberedelser nærmer premieren seg. Regissør Kristine Nordby viser hvordan musikken og stemmebruken skal kryssfades. I forgrunnen regissørpartner Beate Bednar. FOTO: KIERAN KOLLE

Kutter til beinet


 
MER OM DENNE SAKEN:
– Teateret er ikke et museum
STUDVEST FØLGER TEMAET:
IMMATURUS TEATER
Med halvert manus kommer skjelettene i skapet godt til syne, håper regissørene av vårens storsatsning fra Immaturus, Samfundets støtter.

Tekst: STINA STEINGILDRA

Ibsens skuespill fra 1877 har fått hard medfart av Kristine Nordby og Beate Bednar. Regissørparet mener et renskåret manus gjør stykket mer dynamisk, og lar de skarpeste konfliktene komme til syne.

– Hva som har gått tapt? Vel, Ibsen var god på prat og gjentagelser, sier Bednar.

Ingen av de to ser ut til å ha kvaler med å strippe manus.

– I dag blir vi kontinuerlig matet med informasjon. Folk i 2006 tar ting raskere enn publikummet fra 1877, og trenger ikke få det inn med teskje, mener Nordby.

BESTILLINGSVERK

Ifølge henne har den største utfordringen vært å holde tunga rett i munnen under bearbeidelsen av manus. De ville bevare stykkets retrospektive struktur - et av Ibsens kjennetegn - der plottet rulles opp etter hvert.

Oppsettningen er opprinnelig et bestillingsverk til en konferanse som skal holdes i Bergen i mai.

– Arrangørene bestilte dette stykket for å åpne en debatt om etikk og moral i det organiserte samfunn, sier Kristine Nordby.

Samfundets støtter handler om den vel ansette konsul Bernick, et borgerlig forbilde. Når gamle kjenninger vender tilbake fra Amerika, banker også spøkelser fra fortiden på døren. Tematikken i stykket gjør det aktuelt for konferansen.

– Publikum får innblikk i en samfunnstopps fall, og kampen for å opprettholde fasaden. Det er blant annet konfliktene som er spennende hos Ibsen, de mellommenneskelige relasjonene, sier Nordby.

IBSEN INGEN BIBEL

Ibsens skuespill er kjent for titteskapsoppsettet, som i Bednar og Nordbys regi har fått en liten vri. I originalmanuset titter publikum inn i konsul Bernicks stue, hvor bakgrunnen er et stort vindu. På den andre siden av dette vinduet skal et stort opptog gå forbi. Bednar forklarer at i Immaturus' oppsetning er dette vinduet vendt mot publikum, som altså blir folkemengden.

– Norge kan sin Ibsen, og verner om ham og hans verker. Derfor er det fint å se hvordan de setter opp Ibsen i utlandet. De har ikke de samme kulturelle bindingene som vi nordmenn har. Det er ikke alltid teksten som er det viktige, sier Bednar.

– Vi har ikke hatt som mål å brekke Ibsen fra hverandre, men for meg er han ingen bibel. Dette er ikke en eksperimentell oppsetning, vi har bare visket ut tid og sted, sier Nordby.

Samfundets støtter har premiere fredag 28. april, på Scene USF-Verftet. Stykket spilles hver dag klokken 19.30, frem til 5. mai.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE