Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Bergensstjerner i sikte


REDE FOR ROCK. Dani Marås (t.h.) og resten av gjengen i Quavila er klar for å vise frem hva de kan på Emergenza-festivalen. Her fra konserten deres på Inside lørdag. FOTO: JARLE H. MOE

 
MER OM DENNE SAKEN:
Vis deg frem!
EMERGENZA MUSIC FESTIVAL
Åpen talentkonkurranse for uetablerte band.
Innledende runder i Bergen på Garage 22. til 25. september.
Vinnerne fra delfinalene i Bergen, Stavanger og Oslo møtes i Oslo til nasjonale finaler i april og mai.
Vinneren i Norge går videre til nordisk finale i Stockholm i mai, og kan der komme til internasjonal finale i Tyskland i august.
Vinneren av den internasjonale finalen kan velge mellom Europa- eller USA-turné.


STUDVEST FØLGER TEMAET:
FESTIVAL
Det er klart for fire dager fullspekket med unge musikere sultne på suksess under Emergenza-festivalen.

Tekst: ERIK LØNNE

– Det startet i Italia for en god del år siden. Masse lokale band laget en egen festival der de hvert år møttes og spilte konserter.

Ordene kommer fra Emergenza-festivalens Norgesrepresentant Arne Garvik, som de siste ukene har vært travelt opptatt med å planlegge delfinalene som skal holdes i Stavanger, Oslo og Bergen.

– Etterhvert gjorde italienerne sport av det og lagde en konkurranse av konseptet. Festivalen ble en konkurranse der deltakerne stemte på hverandre, slik at det hvert år ble en vinner.

Etter dette har ideen vokst ut av landet. I dag er konkurransen en av verdens største i sitt slag, og holder delfinaler over hele kloden, blant annet i Paris, New York og Melbourne. Deltakerne som karrer seg videre fra de innledende rundene som starter på Garage 22. september, får muligheten til å vise seg frem i nasjonalfinalen i Oslo som går av stabelen i mai neste vår.

SPILLER FOR FESTIVALJOBB

De som imponerer dommerpanelet i Oslo får så reise til Stockholm og kjempe mot kremen av unge, skandinaviske talenter i den nordiske finalen. Men i starten av konkurransen er det ingen jury som får si sin mening om bandene som spiller.

– I de innledende rundene er det publikum som har makten. Men for å unngå taktikkeri må alle i publikum stemme på minst tre band. Sånn unngår vi at de bandene med den største kompisgjengen stikker av med seieren, opplyser Garvik.

Den internasjonale finalen finner sted i Tyskland hvert år i forbindelse med Tabertaul-festivalen, der vinneren kåres. Seierherrene der får velge mellom intet mindre enn en Europa- eller USA-turné.

Et av de bandene som drømmer om nettopp dette er Quavila.

– Vi skal vinne, sier gitarist Dani Marås noe spøkefullt.

– Vi har selvfølgelig lyst å gjøre det bra i selve konkurransen, men hovedsaklig er vi der for å vise frem musikken vår og få spilt ute blant folk.

– ET ANNERLEDES TONESPRåK

Thrash-bandet Quavila består av fem gutter med ambisjoner om å slå gjennom.

– Jeg er ikke helt sikker på hva som skiller oss ut fra de andre på festivalen, men jeg vil tro vi har et litt annerledes tonespråk, og det kan være en fordel, forteller Marås.

Han legger også til at de har store planer om å slå gjennom i Iran etter de har vunnet hele festivalen. Da er det litt synd at en Midtøsten-turné ikke er noe vinneren kan velge etter en eventuell seier i finalen i Tyskland.

– EN VIKTIG SCENE

Dennis Reksten ved Garage er imponert over festivalen, og mener det er en viktig plattform for de uetablerte musikerne i byen.

– Alle bandene får en halvtime hver der de viser hva de kan. Har de ikke overbevist på den tiden, har de nok heller ikke noe der å gjøre.

Videre forteller Reksten at festivalen stiller med eget utstyr til deltakerne og legger en meget profesjonell ramme rundt det hele.

– Det er en en flott scene å vise seg fram på, og en viktig plass for unge band som vil spille musikken sin og vise seg fram.

Må PROMOTERE SEG SELV

Egil Salvesen, bassist i bergensbandet Molly Gogo som spilte på festivalen i 2009, føyer seg inn i rekken av personer som mener festivaler som Emergenza er en god scene for ukjente musikere, men forteller at det meste arbeidet hviler på bandets skuldre om man vil opp og frem i musikkmiljøet.

– Det handler om selvpublisering. Vi merket ikke til så alt for mye oppmerksomhet selv om vi kom helt til Stockholm da vi deltok i fjor. Men har man hellet med seg kan man selvfølgelig bli oppdaget ved en slik anledning, tror Salvesen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE