Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

«Mascarade»


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
SCENEOMTALER
Regi: Kim Bjarke, etter et stykke av Ludvig Holberg (Den Nationale Scene)

Karakter: C

Tekst: MATIAS HELGHEIM

Spikersuppe med gullbestikk. Bjarte Hjelmeland og Helge Jordal spankulerer og hopper og halter rundt på scenen på Den Nationale Scene til hylende latter fra den stort sett eldre forsamling i salen. Hvert ynk, host eller skjeve blikk belønnes med respons fra publikum. At «Mascarade» og Holberg er populært i Bergen er det ingen tvil om.

Det er ikke så rart, så stor glede skuespillerne har av å male ut hans omstendelige dialog på fisefint og gammeldags bergensk mål. Hver «fruentimmer» og «stratenjunker» formes med de skarpeste r'er og tydeligste vokaler. Det sier også seg selv at ingen kan ut-bergensere Helge Jordal, og at hans iltre karakter Jeronimus får mest jubel for å spytte ut sine fornemme fornærmelser.

Plottet er en syltynn intrige der en fornem pike og en fornem herremann er lovt bort til ekteskap med en de ennå ikke har møtt, men begge forelsker seg ubeleilig nok i forkant. At den de har forelsket seg i er den samme som den de har blitt lovt bort til skjønner vi svært raskt. Resten av stykket er bare omveier og krinkelkroker før alle vedkommende finner ut det samme.

At historien er så tynn og flåsete er selvsagt litt av poenget med stykket. Det tøyses med all staffasje og alt munnhuggeri som må til før man finner ut at løsningen er enkel og åpenbar. Veggen mellom skuespillerne og publikum brytes vellykket flere ganger for å understreke hvor uviktig selve historien er. Og fra Holbergs side må man anta at dette er ment som gjøn med hvor mye trøbbel en liten misforståelse kan føre med seg når overklassens omstendelige og pyntelige medmenneskelighet skal respekteres.

Klovneriet fra Hjelmeland og Jordal, samt alle de andre, er gjennomført og fremført med stort engasjement. Håndtverket er det lite å si på. Jeg synes Bjarke kunne spart seg for de mangfoldige popkulturelle referanser til nåtidens aktualiteter, siden Holbergs stykke er universelt festlig nok som det er. Det kan bikke over i det krampeaktige. Men som rent gjøgleri er «Mascarade» alt i alt elegant utført.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE ANMELDINGAR