Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Fra pub til pub på jobb


EDRU PÅ BYN. Mens du rangler rundt på byens utesteder, går kanskje Camilla og Vegard rundt og ser at alt går riktig for seg. FOTO: JARLE HOVDA MOE

 
SKJENKEKONTROLL
Skjenkekontrollen er i regi av Bergen kommune.
Alle steder med skjenkebevilling kontrolleres minimum en gang i året
Kontrollørene kontrollerer blant annet at utestedene overholder krav til internkontroll, at skjenketider blir overholdt og at det ikke blir servert alkohol til mindreårige eller åpenbart berusede personer, der sistnevnte overtredelser av alkoholloven ses på som de mest alvorlige.
Brudd på alkoholloven fører anmerkninger, også kalt «prikker». Etter åtte prikker kan skjenkebevillingen bli midlertidig inndratt.

STUDVEST FØLGER TEMAET:
UTELIV
Mens nye og gamle studenter feirer semesterstart på byens utesteder, tjener Camilla og Vegard penger på sin bytur.

Tekst: ASTRID HAUGE RAMBØL

– Skjenkekontrollen er her, sier dørvakten på Metro i sambandet idet vi passerer han på vei inn i lokalet.

BI har fadderukefest, og siden det er lukket arrangement må de to kontrollørene Camilla (23) og Vegard (24) legitimere seg i døren for å få komme inn. Vi er avslørt.

Vaktene nede har fått beskjed, og svermer rundt i lokalet som nervøse bier. To av vaktene henger konstant på oss, for å forsikre seg om at de ser det vi ser. Utkledde og festglade studenter hoier rundt i rommet. Plutselig merker man hvor edru man er, eventuelt hvor fulle alle andre er. Det er mye rølping og skåling. Et par ustødige studenter blir kastet ut, vaktene virker nervøse.

Det har de ingen grunn til.

– Folk skal få lov til å feste og ha det gøy. Det er ingen her som jeg ville kalt overstadig beruset, sier Camilla.

GOD TONE

Terskelen for å gi et utested «prikk» for at overstadig berusede folk er i lokalet, er temmelig høy.

– Vi har ikke et ønske om å «ta utestedet». Kontrollørene observerer eventuelle overstadige gjester en viss tid før det ageres, og begge kontrollørene skal være enige for at vi skal rapportere om overstadig berusede gjester, forteller Camilla.

– Det er også derfor vi er to på jobb, fordi det kan være vanskelig å vurdere, sier Vegard.

De to jusstudentene har jobbet som skjenkekontrollører i snart to år. I kveld begynte arbeidsdagen klokken 21, og varer til utestedene stenger, og muligens lenger hvis rapporter må skrives.

Kontrollørene håndhilser på dørvakter og vaktsjef på Bocca. Alt er i skjønneste orden.

KRITIKK I MEDIA

Skjenkekontrollører har flere ganger blitt negativt omtalt i media.

– Vi ble fremstilt som en nærmest kriminell bande, liksom «her kommer B-gjengen», sier Vegard.

– Og så er vi blitt kritisert for at noen av kontrollørene er veldig unge, men det er jo et paradoks når så mange av de som er ansatt på utesteder er like unge, og i like stor grad skal overholde alkoholloven, sier Camilla.

Kontrollørenes sjef, Linn Trones, som sitter med det overordnede ansvaret for kontroll og oppfølging av salgs- og skjenkesteder i Bergen, har full tiltro til kontrollørene sine.

– Det media skriver faller meg ikke så tungt for brystet. Jeg vet at kontrollørene mine er oppegående og flinke, og jeg er veldig stolte av dem.

INGEN PRIKK

På Legal setter vi oss i andre etasje, og kontrollørene speider diskret utover.

– Av og til føler jeg at vi blir avslørt veldig lett, hvis vi absolutt ikke glir inn i klientellet, eller hvis man bestille kaffe klokken to, sier Camilla.

– Det ser også litt rart ut å sitte rundt et bord uten noe drikke, sier Vegard.

Etter en liten stund avslører kontrollørene hvem de er for bartenderne. De fyller ut et skjema. Alt er i orden, Legal lever opp til navnet.

Tilbake på Metro ber Camilla om å få se alkoholfrie alternativer. En bartender finner frem en stor aluminiumskoffert. Inni ligger internkontrollpermen og to flasker alkoholfri vin. Det er tydeligvis ikke et populært valg på dette stedet. Men alt er på stell, og det ble ingen prikker på Metro heller.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE