Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Nytt kulturhus i Bergen


NYE LOKALER. Frøydis Otre, administrativ leder i Vestlandske Teatersenter, har hatt bygningen i øyesyn lenge, og er svært fornøyd med at initiativet er i ferd med å bli en realitet. FOTO: ANDREAS ROKSVÅG

 

HER ER DEN. Bygningen som etter planen skal bli det nye kulturhuset på Møhlenpris. FOTO: ANDREAS ROKSVÅG
VESTLANDSKE TEATERSENTER
Etablert som frivillig organisasjon i 1967.
Kompetansesenter for teater og drama.
Hovedfokus på barn, unge, amatørteaterlag og organisasjoner.
Har holdt til i Industrihuset på Møhlenpris de siste fem årene.

STUDVEST FØLGER TEMAET:
TEATER
Vestlanske Teatersenter får trolig nytt hjem, og inviterer ulike aktører til å ta i bruk lokalene i bygningen på Møhlenpris.

Tekst: HILDE ELISABETH BJØRK

– I tillegg til tre-fire produksjonslokaler, har vi planer om to scener av ulik størrelse. Den største vil romme opp mot 300 tilskuere, sier Steinar Thoresen, kunstnerisk leder i Vestlandske Teatersenter (VT).

VT har først og fremst fokus på teater for barn og unge, samt det frie scenekunstfeltet, men de vil også stille lokalene til disposisjon for andre aktører, både på kortere og lengre sikt.

– Studentmiljøene kan kanskje være interessert både som aktører og arrangører. Det skal være lav terskel for bruk av våre lokaler, sier Thoresen.

Produsent i teatergruppen Teateretaten Alice Strøm Nilssen uttrykker interesse for å ta i bruk det nye kulturhuset.

– Å ha øvingslokaler og spillested vegg-i-vegg, vil være et fantastisk tilbud for oss i det frie scenekunstfeltet. En slik mulighet eksisterer ikke i Bergen i dag, sier Nilssen.

POSITIV UTVIKLING

Det skjer mye positivt i Bergen for tiden når det gjelder å stille lokaler til disposisjon for unge kunstnere. Bergen Kjøtt, som står ferdig oppusset i løpet av 2010, er et av initiativene. Det som mangler er lokaler rettet mot teaterproduksjon.

– Behovet for øvingslokaler i nærheten av sentrum til barn og unge, samt det frie scenekunsfeltet, er ekstremt stort. Det er vanskelig å finne lokaler som er billige og egnet for det arbeidet man ønsker å gjøre, sier Thoresen.

Prosjektleder i produsentenheten Proscen Linda Børnes ser VTs initiativ som et viktig ledd i utviklingen på det frie feltet.

– Hvis planene går igjennom, vil det løse mye av den umiddelbare arenaproblematikken, sier Børnes.

INITIATIV FRA TEATERET

– Initiativet til et nytt kulturhus kom fra oss etter at nye eiere økte husleien i våre nåværende lokaler i Industrihuset, forteller Thoresen.

GC Rieber eier den fredede bygningen på Møhlenpris, som forhåpentligvis blir VTs nye hjem.

– De tente umiddelbart på ideen og er oppriktig engasjerte i prosjektet, sier Thoresen.

GC Rieber tar seg av den utvendige oppussingen, som er planlagt å være ferdig høsten 2011. Deretter er det VTs tur å innrede kulturhuset.

– En av utfordringene våre ligger i å innrede bygningen på en ordentlig måte, slik at vi tilrettelegger for teaterarbeid med alle fasiliteter, sier administrativ leder i VT Frøydis Otre.

– UTFORDRINGER I KØ

I tillegg til det praktiske arbeidet med å få bygningen brukbar, er det også økonomiske utfordringer.

– Vi får de første estimatene i løpet av mars, deriblant antydning på husleie. Vi vil vite så fort som mulig om dette lar seg gjennomføre. Utfordringene står i kø, men vi skal klare det på en eller annen måte, sier Otre.

– Hvis alt går på skinner, håper vi på en offisiell pangåpning med en stor teaterforestilling i siste halvdel av 2012. Men vi håper at bygget så smått kan tas i bruk før den tid, forteller Thoresen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE