Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Hip Hoch


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
TEATER
Danny Hoch elsker hip hop til døden, men hører ikke engang på rap. Han står bak en hip hop-teaterfestival i hjembyen New York, og forrige helg opptrådte han på BIT Teatergarasjen.

Tekst: WALTER N. WEHUS

– If hip hop is nothing more than rap music, then we're really fucked.

Danny Hoch står alene på scenen i BIT Teatergarasjen uten annet enn to arkivskap og et utvalg forskjellige caps som rekvisitter. Publikum er ikke helt sikre på hva de får servert. Er det samtidspoesi, performance eller enmannsteater? Danny Hoch har en lang CV, som strekker seg fra småroller i filmer som «War of the Worlds» og «Black Hawk Down», til stand-up, rapping og poesi. Han har også skrevet og regissert egne filmer. Denne kvelden veksler Danny mellom forskjellige personer og monologer rettet til publikum. Men alle har én viktig rød tråd: Hip hop.

UTEN TILSETNINGER

– Da jeg vokste opp i Brooklyn på 70-tallet var hip hop den dominerende ungdomskulturen. Det var ikke et valg mellom «hmm, skal jeg bli rocker eller punker?».

Det er fremdeles noen timer igjen før kveldens forestilling. Danny Hoch sitter i lobbyen på hotell Augustin. Han lukter kokos, drikker masse vann og ser ut som en helt vanlig nerd. Men så begynner han å fortelle om sin livslange kjærlighet for hip hop-kulturen. En kultur han mener har kommet helt i bakgrunnen for musikken.

– I begynnelsen var det ingen «preservatives». Det var ikke så mange tilsetningsstoffer som det er nå. Det blir helt feil å se hip hop bare gjennom den kommersielle rap-linsen, sukker han, og drar en sammenligning med Norge.

– Du kan ikke se Norge bare gjennom en sardin-linse, for eksempel. Det er så mye mer.

INNSPILT I FENGSEL

Enmannsforestillingen på BIT er basert på filmen «Jails, Hospitals and Hip Hop» som ble vist på Cinemateket forrige uke. Deler av filmen ble spilt inn i et fengsel, foran et publikum bestående av hovedsakelig sorte og latinamerikanske fanger.

– Det ville ikke være rettferdig å bare presentere dette i et teater, mener Hoch. Flere av karakterene er enten innsatte eller ansatte i fengselet.

– Her kan du snakke om et fanget publikum, smiler Danny, før han forklarer at hip hop ikke handler om rase, men om klasser.

– Jeg tror rapmusikk er like politisk som andre typer musikk, men hip hop er mer direkte. Det er markedsføringen som har gjort denne kulturen til et farget fenomen. Jeg har funnet mer ekte hip hop i både Brasil og Europa enn i USA, forteller han.

NERDENES HEVN

Selv om Danny Hoch er en ekte hip hop-nerd hører han ikke lenger på musikken.

– Hip hop er en kunst, forklarer han.

– Så hvorfor skal jeg oppsøke så mye dårlig kunst? Dessuten startet rap som mikrofonprat for dj'en. Hele idéen med å gå på konsert for å se en rapper er «antithetical» til hele musikken.

Likevel er han klar over at musikken utvikler seg, og gestikulerer kraftig mens han forteller at nå kan man til og med scratche cd-plater. Istedetfor hip hop hører han på salsa og cubansk musikk, og for tiden skal han også ut på en turné i Sør-Amerika med en spansk versjon av sceneshowet.

– Da jeg var liten i New York trodde vi ikke engang at hip hop-kulturen skulle nå New Jersey. Nå er den overalt.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE