Det var etter å ha gjort ferdig bacheloren sin i film og TV-produksjon i fjor, at Jade Hærem Aksnes og Stian Hafstad fikk sommerjobben å lage en informasjonsfilm for Universitetsbiblioteket i Bergen (UB). Filmen, som stod ferdig i august, har fått mye oppmerksomhet etter at den ble kåret til verdens tredje beste reklamefilm for bibliotek – en relativt smal kåring, men med 26 påmeldte filmer fra 13 land var den ikke desto mindre spennende.
– De som kom på første- og andreplass var større produksjoner med bredere budsjett enn vår, så det er klart det er gøy å nå opp med så få midler, sier Hærem Aksnes.
Filmskaperne forteller at seieren er en fin anerkjennelse for arbeidet de har gjort, og at den dessuten kan hjelpe til med å skape oppmerksomhet rundt neste film som nå er under produksjon.
– Seieren har gjort filmen tilgjengelig for flere, via Youtube og på hjemmesidene til TV2. Og det vil igjen kunne hjelpe til med å skaffe treff til denne filmen, sier Hafstad.
AMBISIØST PROSJEKT
At neste produksjon er en mer omfattende affære er tydelig. Lørdag ettermiddag var det ellers så rolige HF-biblioteket invadert av dansetrupper, cheerleadere, buekorps, et heavy metal-band, samt en entusiastisk gjeng kostymebekledde biblioteksansatte.
– Det kunne fort ha blitt mye oppramsing hvis man skulle ha laget en ren opplysningsfilm, så det å føye inn budskapet i en musikal er mye gøyere. Det er jo en sjanger man vanligvis forbinder med noe helt annet, sier Hærem Aksnes.
Musikalsekvensen utgjør en del av en kortfilm som baserer seg på Charles Dickens' «En julefortelling» og som dreier seg rundt temaet plagiering. Ifølge filmskaperne byr denne filmen på andre utfordringer enn forgjengeren.
– Det skal en del organisering til for å få 100 stykker til å passe inn på en arbeidsdag, men folk synes det er gøy og vil gjerne være med. De utfordringene som ligger i såpass ambisiøse prosjekt som disse møter vi med glede, sier de.
KILDEBEVISSTHET
Maria Carme Torras, leder for undervisningsgruppen ved UB, forteller at tanken bak å bruke kortfilmen som medium er å komme studentene i møte.
– Studentene i dag er mer vant til å forholde seg til det visuelle og derfor er det et poeng å treffe dem der de er. Formålet er å myndiggjøre studenter angående kildebruk og å oppmuntre til en kritisk og etisk holdning til dette, sier Torras.
Seniorkonsulent ved UB, Svein-Arne Selvik, forteller at primærmålgruppen først og fremst er de ferskeste studentene som kommer rett fra videregående.
– Det er viktig å skape en bevissthet rundt dette med kildebruk tidlig i utdanningsløpet. Hovedmålet med filmen er ikke å skulle presentere alt, men å skape oppmerksomhet rundt temaet og vise hvor man kan gå for å finne mer informasjon, forteller han.