Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

«An Education»


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
FILMOMTALER
Regi: Lone Scherfig

Karakter: A

Tekst: ASTRID HAUGE RAMBØL


Livets skole. I England på begynnelsen av 60-tallet møter vi 16 år gamle Jenny. Hun er smart og søt, får gode karakterer og har en fremtid på Oxford, hvis farens drømmer går i oppfyllelse. Utenom lekser, spiller hun cello, fordi faren mener det ser bra ut å ha en slik hobby. Bortsett fra litt smugrøyking med venninnene fra pikeskolen er det ikke mye spennende som skjer i livet hennes.

Så kommer den sjarmerende, livserfarne og dobbelt så gamle David kjørende forbi i sin lekre sportsbil. Han viser Jenny en verden hun tidligere bare har drømt om. Gjennom sine eksepsjonelle overtalelsesevner snurrer han Jennys ellers så konservative og overbeskyttende foreldre rundt lillefingeren.

Veiledet av den verdensvante David svever Jenny gjennom en sofistikert verden av spennende konserter, restauranter, luksus og sigaretter. Hun opplever mer enn hun kunne ha drømt om, og kontrasten til den konservative pikeskolen er stor. Hun begynner å stille spørsmål til planene om Oxford. Lærerne og skolens rektor gjør sitt beste for at deres stjerneelev ikke skal la sin intelligens gå til spille. Da det blir kjent at Jenny skal til Paris med sin eldre kjæreste, blir hun kalt inn på rektors kontor. Rektoren, glitrende spilt av Emma Thompson, advarer Jenny mot å miste jomfrudommen, og gjør det klart av hun da ikke er velkommen som elev lenger.

17-årsdagen feires i Paris, der Jenny mister både det ene og drømmen om Oxford. Hun blir presentert for en verden der det eneste riktige er å sitte langs Seinens elvebredd og drikke vin med sin kjære. De strenge reglene og normene som herjer Jennys vanlige verden gjør David og hans luksuriøse og spontane verden stadig mer fristende. Dessverre er det en kjent sak at når noe er for godt til å være sant, er det sannsynligvis det.

Carey Mulligan, som spiller Jenny, gjør en fortreffelig innsats. Utviklingen fra en nerdete, litt ruskete jente i skoleuniform til en nydelig kvinne i dyre kjoler og med røde lepper er fortreffelig. Det er mange fantastiske scener der en sekstenårings uskyldige naivitet sjarmerer både David og publikum. Et herlig drama med mye humor, og visdom bare livets skole kan gi deg.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE ANMELDINGAR