Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Visjoner fra en vordende teatersjef


DNS-RETUR. 20 år gammel debuterte Agnete G. Haaland som skuespiller på DNS. 32 år senere gjør hun comeback som teatersjef. FOTO: CHRIS RONALD HERMANSEN

 
AGNETE G. HAALAND
Født 10. mars 1960.

Norsk skuespiller, regissør og leder for Norsk verdenskongress i Marrakech, Marokko.

Har spilt en rekke hovedroller siden hun debuterte på Den Nationale Scene i Bergen i 1980.

Tiltrer som teatersjef på DNS i januar 2012.

STUDVEST FØLGER TEMAET:
TEATER
Kunst + debatt = sant, hevder Agnete G. Haaland i ekte Georg Brandes-stil. Et tett samarbeid med Studentersamfunnet er høyt på ønskelisten når hun inntar Den Nasjonale Scene (DNS).

Tekst: SOLVEIG H. LYGREN

– Jeg vil at det som skjer på scenen skal få et liv utenom også. Jeg håper på at folk skal si «Åh, vi må gå på DNS, det er der det skjer!», sier påtroppende teatersjef Agnete G. Haaland om hennes fremtidige arbeidsplass.

Ifølge Haaland kommer det til å skje nye ting på DNS når hun overtar etter Bjarte Hjelmeland i januar 2012. Blant annet planlegger hun oppfølgende debatter i samarbeid med Studentersamfunnet, og uttrykker dermed et ønske om flere studenter blant publikum på DNS. Samfunnets leder Pål Andreas Sætre stiller seg positiv til et samarbeid.

– Dette er selvfølgelig noe vi kan tenke oss. Vi setter stor pris på at folk anerkjenner oss som arena for slik type debatt, og det er veldig kjekt at folk ser at vi har noe å bidra med, sier han.

FOR ET YNGRE PUBLIKUM

Den vordende teatersjef Haaland håper også å få frem en ny dramatikk for ungdom, inspirert av arbeidet Susanne Osten har gjort i Sverige.

– Osten har skapt ny dramatikk for unge voksne. Hun mener man skal ta barn og unge på alvor og har laget dramatikk fra deres perspektiv. Det er veldig sterke og politiske forestillinger, sier hun.

Teaterkritiker og kulturredaktør i Bergens Tidende, Jan H. Landro, synes Haalands inspirasjon fra Osten er interessant. Han synes generelt også det tyder på at det ligger en vilje hos Haaland til å nå ut til unge.

– Hun har sagt at hun vil prioritere Småscenen for et yngre publikum. Dette tyder på at det kan bli mer interessant for denne gruppen. Den nåværende teatersjefen har kjørt nokså tradisjonelt når det gjelder barneteater. Han har også en nokså rar oppfatning av hva som appellerer til unge, sier Landro.

– STRUTTER AV SELVTILLIT

Haaland selv er uenig i all kritikken Bjarte Hjelmeland har mottatt grunnet et kjedelig repertoar.

– Hjelmeland har gjort et fantastisk arbeid som teatersjef. Han har et utrolig bra ensemble, og hele teateret strutter av selvtillit, sier hun.

Som den nåværende teatersjefen gjorde da han startet, ønsker også Haaland å finne en billettpris som gjør det mulig for flere unge å komme. At hun selv ble tatt med på teater, opera og utstillinger i barndommmen mener hun har vært en ressurs og hatt mye å si for hennes identitet.

– Jeg var heldig som hadde en mor som var skuespiller på DNS. Jeg ønsker at flere skal få det sånn - å bare kunne stikke innom teateret uten å pynte seg. Å se en forestilling hvis det er en ledig billett, og fordi det ikke er for dyrt, sier hun.

STOLT KVINNE

Kjønnsperspektiv og likestilling er politiske saker Haaland har arbeidet mye med.

– I det perspektivet er det veldig bra at DNS får en kvinnelig sjef, sier hun.

Hun påpeker at en kvinnelig sjef ikke nødvendigvis betyr annerledes repertoar. Likevel tror hun publikum vil merke forskjeller.

Immaturus-sjef Millan Persdotter Persson er ikke så sikker på at det nødvendigvis vil skje.

– Jeg vet ikke om mannen i gaten tenker så mye på hvem som regisserer stykkene. Men jeg tror det blir et veldig annerledes repertoar med Haaland, sier Persson.

Immaturus-sjefen sier at det har ikke vært noe kampsak for henne at DNS skal få en kvinnelig sjef, men fremhever at hun er glad jo flere kvinnelige sjefer det er i et mannsdominert samfunn.

Haaland selv synes svært fornøyd med utfallet.

– Jeg er veldig stolt over å være den første kvinnelige teatersjefen på DNS, sier hun.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE