Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

«På vegne av venner»


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
BOKOMTALER
Forfatter: Kristopher Schau (Forlaget Oktober)

Karakter: D

Tekst: JOHAN LIE HAMMERSTRØM
«Den ble det den ble». Det var Kristopher Schaus egen oppsummering av boka «På vegne av venner» da han ble intervjuet av Studvest tidligere i høst. Det har han selvfølgelig helt rett i, det er bare så synd at den kunne ha blitt så veldig mye mer. Ideen bak boka er nemlig langt bedre enn det ferdige produktet.

«På vegne av venner» henspiller på dødsannonsene som trykkes når avdøde gravlegges av kommunen, og det ikke finnes noen etterlatte igjen. Schaus prosjekt har vært å dokumentere disse begravelsene. Det er i beskrivelsene hans av disse absurde situasjonene, hvor presten preker for en tom sal og organisten spiller Mendelssohn for ingen andre enn seg selv, at boken virkelig treffer en nerve. Schau skriver forfriskende og svært enkelt (det eneste ordet på over fire stavelser i boken er «eksistensiell»), men det befinner seg ofte på grensen til en indre monolog som tipper over mot bloggisme eller gonzo uten vokabular. Det fremstår sympatisk, men samtidig flåsete.

Og det bringer oss til bokas største problem: Forfatteren selv. Schau har tenkt ut en idé som mange andre forfattere ville gitt sin høyre arm for, men har skrevet en bok som er så kort at den virkelig gir «Trist som faen» hard konkurranse. Den dagbok-aktige stilen hans viser da også leseren hvordan han bortprioriterer og til slutt avbryter hele prosjektet lenge før han egentlig hadde tenkt å avslutte det. Til slutt blir hans evige påminnelser om at denne boken ikke skal handle om han selv en gnagende påminnelse om at den i altfor stor grad gjør nettopp det. Kristopher Schau har fått en utrolig god idé og laget en fin skolestil ut av det. Neste gang burde han kanskje gi slike ideer videre til noen med større konsentrasjon og evne til å uttrykke seg.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


Kommentarer (gammelt system)Lurer på om det ikke er anmelderen mest av alt, som får dette til å bli en bok om Christopher Schau.


It's about time sonmeoe wrote about this.


SddOFP <a href="http://njyqfiluypnz.com/">njyqfiluypnz</a>  SØK I STUDVEST:

SISTE ANMELDINGAR