Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Uenighet om norsk scenekunst


OPPGITT. Sven Åge Birkeland mener at mye har forandret seg i teater-Norge de siste 30 årene. FOTO: KIERAN KOLLE

 
MER OM DENNE SAKEN:
– 90 prosent vilje
STUDVEST FØLGER TEMAET:
TEATER
– Ikke tenk at Oslo er Norge. Norge er ikke mindre enn vi gjør det til selv. Sven Åge Birkeland, kunstnerisk leder ved BIT Teatergarasjen, er oppgitt over klagende kunstnerkollegaer.

Tekst: GURO JOHANSEN

Sist onsdag var det igjen tid for debatt i regi av Studentersamfunnet. Temaet var norsk scenekunst utenfor institusjonene. Mens Tor Arne Ursin fra Grenland friteater og skuespiller og regissør Elsa Kvamme snakket ut om sin lange og strevsomme erfaring som pionérer i friteater-Norge, lyttet Birkeland med et kritisk øre.

I SKYGGEN AV IBSEN

Sammen med Odinteateret, det første store friteateret i Skandinavia, forlot Elsa Kvamme 70-åras Norge til fordel for Danmark.

– Hadde vi ikke forlatt Norge, hadde ikke Odinteateret eksistert i dag, sier Kvamme.

Hun mener at det ikke-institusjonaliserte scenekunstmiljøet i Norge fortsatt lider under altfor trange kår. Ursin har i tillegg et annet syn på hva den norske scenen lider under.

– På grunn av Ibsen lever vi i en illusjon om at vi har en stor og sterk teatertradisjon i Norge. Det er rett og slett ikke riktig. Tradisjonene i Sverige og Danmark er langt sterkere: Både eldre og mer mangfoldige. Det er også en klar svakhet for alle som driver med teater at vi har meget svake tradisjoner med å ta i mot internasjonale gjestespill.

– SKUFFENDE PIONÉRER

Som kunstnerisk leder for Bergen internasjonale teater, der gjestespill fra inn- og utland er varemerket, er Birkeland helt uenig i dette.

– Sverige og Danmark har kanskje bedre støtteordninger, sterkere tradisjoner og flere gjestespill, men det er lengre mellom høydepunktene. Når vi ser på hva som foregår internasjonalt, har Norge flere og spissere forestillinger turnerende enn det Sverige og Danmark har. Og dette engasjementet, både her hjemme og der ute, er til tross for, og ikke på grunn av store budsjetter.

Birkeland er skuffet over de som i sin tid var med på å inspirere hans generasjons teatervitere til å drive med teater.

– De aner ikke hva de snakker om, de er utdaterte fordi de ikke oppsøker de spennende miljøene. Odinsteateret og Grenlands-gjengen var noe av grunnen til at vi begynte, fordi de viste at det kunne spire og gro også utenfor de store institusjonene. De var pionérer, derfor er det trist og totalt feil å høre Kvamme si at det ikke skjer noe i Norge, at hun sitter på kontoret og har gitt opp.

MED ELLER UTEN PENGER

Hvert år mottar Norsk kulturråd søknader fra feltet fri scenekunst på mellom 120 og 150 millioner kroner. I 2004 hadde de 28,5 millioner å dele ut, i 2006 er dette beløpet økt til 36,5, det vil si ca 4 % av det samlede kulturbudsjettet.

– Drar jeg til Bergen med en halv million ekstra til teateret, er det store penger, uttalte Trond Giske til Dagbladet sist torsdag.

Han vil øke kulturbudsjettet med 150 millioner hvert år fram til 2014. Spørsmålet blant annet Kvamme, Ursin og Birkeland stiller seg, er hvor mye som vil drysse over på det frie feltet. Birkeland tror Giske har begynt å fatte hvor terrenget ligger. Han er optimistisk, både med eller uten penger.

– Mulighetene er mye større i dag enn de var for 30 år siden. Det skjer masse rundt omkring i landet. Hvis man vil, kan man få til hva som helst.

Tradisjonene i Sverige og Danmark er langt sterkere: Både eldre og mer mangfoldige. Elsa Kvamme
De aner ikke hva de snakker om, de er utdaterte fordi de ikke oppsøker de spennende miljøene. Sven Åge Birkeland.


Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE