Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Fiskene feirer


FORNYER SEG. Hvert år er det nye prosjekter på Akvariet. I fjor stod en ny haitunnel ferdig. FOTO: CHRIS RONALD HERMANSEN

 

HOLDER FORTET. Etter 50 år på akvariet er pingvinene der fortsatt. En periode forsøkte Akvariet å holde skarv, men de fløy vekk. FOTO: CHRIS RONALD HERMANSEN
AKVARIET I BERGEN
Akvariumanlegg på Nordnes som viser fisk, vannlevende dyr og annet.

Fylte 50 år forrige fredag og hadde feiring hele helgen.

Planlegging begynte i 1950, men Akvariet åpnet først 27. august 1960.

Var den gang Nord-Europas største og mest moderne akvarium.

Den nyeste attraksjonen er en haitunnel som kom i fjor.

I august 1960 åpnet Akvariet i Bergen, bevilget av Bergens borgere. Femti år etter drives det fortsatt uten offentlige tilskudd.

Tekst: SOLVEIG H. LYGREN

– Noe av det viktigste med Akvariet er at det er gitt av Bergens borgere, og at det er drevet uten offentlige tilskudd, sier Harald Kryvi, professor i zoologi ved Universitetet i Bergen (UiB) og tidligere styreleder for Akvariet.

Fredag 27. august fylte Akvariet 50 år, og Kryvi tok del i feiringen.

– Det var en verdig feiring. Jeg har vært på en del slike sammenkomster på Akvariet. Uansett hvor man sitter ser man rett inn i et akvarium. Så hvis man havner ved siden av en kjedelig person rundt bordet kan man heller se på fiskene, sier han.

MANGE MÅLGRUPPER

Kryvi forteller at Akvariet har to ungdomsmålgrupper: skoleelever og biologistudenter.

– I alle år har skolene i Bergen hatt en avtale som gir gratis inngang på Akvariet. I tillegg har alle biologistudenter på universitetet en ekskursjon dit, sier han.

Det var imidlertid flere enn bare biologistudenter som besøkte Akvariet i jubileumshelgen. Film-og TV-student Maria Dalland Larsen synes Akvariet passer for alle.

– Det gir både opplevelser og kunnskap. I sted da jeg spøkte med at grunnen til at noen av fiskene glitret var at de hadde pyntet seg for jubileet, kom det en annen besøkende bort og fortalte meg den egentlige årsaken. Det var fordi når solen skinner på fiskene blir den reflektert sånn at eventuelle angripere skremmes bort. Om ikke bare for å gjøre noe en søndag, kan man altså lære noe her også, sier hun.

AKVARIETS DILEMMA

Kryvi er klar over at Akvariet til enhver tid må tilby noe som gjør at folk betaler. Det berører et evig dilemma for Akvariet - om en bare skal stille ut norske dyr eller også eksotiske dyr.

– Akvariet må til enhver tid finne en passende balanse mellom dette. En må selvsagt vise norsk fisk, men jeg synes at en skal gjøre plass til tropiske fisker også. Akvariet skal jo tjene penger og det kan de bare gjøre om folk kommer. Og noen kommer tross alt bare for å se på krokodillene, sier han.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE