Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

VARIERT. Byfjellene har noe å by på for både hjulbeinte, tobeinte og firbeinte. FOTO: SIV JOHANNE SEGLEM

Fjellfrelst


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
FRITID NY STUDENT I BERGEN
En kort oppklaring før turen starter: Nei, Nygårdshøyden er ikke ett av De Syv Fjell.

Tekst: INGEBJØRN BLEIE

Det er derimot Ulriken, Fløyen, Blåmanen, Rundemanen, Sandviksfjellet, Løvstakken, Damsgårdsfjellet, Lyderhorn og Storevarden. Var dette ni, sa du? Det stemmer. Det råder visst litt strid om hvilke fjell som hører hjemme i det gode selskap, og jeg tar ikke sjansen på å få en rabiat bergenser på nakken fordi jeg har utelatt hans favorittfjell.

MINST SVETTE I VEST

Fjellene vest for byen er minst og byr på det man kan kalle turer i skog og mark. Løvstakken, fjellet like sørvest for Danmarksplass, er nok det som gir mest utsikt per svettedråpe. Fra Nygårdshøyden er det bare å stake ut kursen, velge seg en sti når man treffer på skogen, og innen en time kan man skue utover halve Vestlandet. Byfjellene i øst byr på mer luftige opplevelser. Den obligatoriske turen over Vidden, mellom Ulriken og Fløyen, går over et vaskekte høyfjellsplatå. Her har man kjappe væromslag, mulighet for snøstorm og fem timers sammenhengende fantastisk utsikt. Det er bare å ta banen opp og følge skiltene.

VILLMARK OG TROLLDOM

I dag trasker pensjonistene over Vidden i tøflene sine på en ettermiddag, men byfjellene var en gang et ukjent og farlig område. I 1733 ble det skrevet hyllingsbrev til Kong Christian den 6. fordi han hadde planer om å gå opp på Fløyen. Så sent som i 1896 gav en skitur på Ulriken store oppslag i lokale media. I gamle dager skulle alt helst gjennomføres med stil, flosshatt, og sølvbeslått spaserstokk. Ikke rart folk vegret seg for fjellet når det meldtes om uhyrligheter som slitte sko og revne strømper. Spesielt ille var Lyderhorn. Den spisse toppen var visstnok samlingssted for hekser. Natt til 1. mai samlet de seg der og bedrev trolldom og magi. Om dette var grunnen til at danske embetsmenn konsekvent skrev «Ludderhorn», er ukjent.

FJELLSPORT

Ulriken hadde i sin tid faktisk en utforløype. «Ulriken Utfor» var et prestisjetungt og ganske så dristig løp. I dag går det en sykkelsti der i stedet for, og de verste galningene sykler fra topp til bunn på rundt tre minutter. Sykkelstien er også kjappeste veien opp fjellet, men du risikerer å få en BMX Offroad i fleisen når som helst, så det er ikke å anbefale. Stien for fotfolket begynner like bak og til høyre for huset der Ulriksbanen starter. Baksiden av Fløyen var også en gang en viktig del av lekegrinden til byens sprekinger. Man ser det knapt, men den bratte, jevne bakken ved siden av stien var en gang en diger hoppbakke. Nå har mangel på snø og entusiasme lagt mange av de gamle anleggene brakk. Men noe står fortsatt igjen: Både Ulriken og Fløyen har flotte, flombelyste løyper for langrennski.

KRIG OG KJÆRLIGHET

Svartediksdalen (også kjent som Isdalen) ligger mellom Fløyen og Ulriken. Den er et bra startpunkt for ulike turer. Hundre meter innover er byen borte, og roen senker seg. Trærne har begynt å få knopper, og fuglene synger. Overser man pesende joggere, pripne fruer fra Kalfaret, og gamle, tyske bunkerser, kan det være riktig så romantisk. Svartediksdalen bærer også med seg en selsom historie om en kvinne som ble funnet død her i 1970. Hun ble aldri meldt savnet, ansiktet hennes var så ille tilredt at hun aldri ble identifisert og politiet har den dag i dag ikke løst gåten. Kvinnen har fått navnet Isdalskvinnen på folkemunne. Det er kort vei fra folkelivet nede i dalen og opp til det oppdemte Tarlebøvannet. Det er her drikkevannet ditt kommer fra, og det er derfor strengt ulovlig å så mye som stikke fingeren i fjæresanden.


FOTO: SIV JOHANNE SEGLEM

KOM DEG UT

Fra Tarlebøvannet og hoppbakken kan du fortsette bakveien opp til toppen av Fløyfjellet, hvis rette navn er Rundemanen. Du kan se Folgefonna, Voss, Sogn & Fjordane, og halvveis til Skottland. Du kan klatre opp i radiomasten, klappe sauene eller bare sitte og gomle nisten. Du kan bli varm i sjelen og gå ned og avslutte turen med en nasjonalromantisk skål i Fløirestauranten. Den har gått konkurs i hytt og gevær, vært eid av en kineser, og hatt besøk av både Elisabeth den 2. og Nikita Krutsjov. Og mens du sitter og gliser fornøyd innimellom slurkene med Hansa, kan du lure på hvorfor i all verden du ikke har gjort dette før.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE