Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Fra sminketøs til teatersjef


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
IMMATURUS TEATER
Ingrid Gauden håpet at Bergen ville få henne på bedre tanker enn skuespilleri. Et tannlegestudium, for eksempel.

Tekst: RUTH HEGE HALSTENSEN

Ingrid Gauden, 22 år.

Teatersjef i Immaturus og med i revyen for Kvarterets tiårsjubileum.

Som Teatersjef i Immaturus har en hovedansvaret for både det administrative styret og det kunstneriske råd.

Godt gjemt inne i en krok på Kvarteret sitter Immaturus sin teatersjef. Omringet av småbarnsmødre og babyer på gulvet, super hun i seg dagens morgenkaffe. Det faktum at klokken har for lengst slått to, spiller liten rolle i teaterverdenen. For øyeblikket står produksjonen «Immaturus tiårs jubileumsrevy» på plakaten. Det betyr at arbeidsdagen begynner klokken seks på ettermiddagen. Hun gnir seg litt trøtt i øynene, og ser engstelig bort på kameraet som ligger på bordet.

– Eh, skal dere ta bilde av meg? Jeg som trodde at dette var ett av de «Min studiekamerat»-intervjuene. Men når jeg tenker meg om, så hadde jeg ihvertfall ikke vært ideell for den profilen, akkurat, sier hun.

Selv om hun har vært immatrikulert som student ved «Institutt for kultur og kunsthistorie» de siste årene, har Gauden brukt mesteparten av energien sin på studentteateret. Faglig sett kan det ha sine begrensninger.

– For noen dager siden skulle vi levere inn en problemstilling i Teatervitenskap. Jeg ville skrive om Immaturus, men hoppet over på Ibsen i siste liten. Det får være grenser på innsnevret perspektiv, sier hun.

BLI VOKSEN I BERGEN

Høsten 1998 er Ingrid en av tretti ungdommer som begynner på musikklinja ved Skeisvang videregående skole i Haugesund. Det eksisterer ikke noen dramalinje på haugalandet, men det er egentlig ikke noe hinder for jenta.

– Planen var at jeg skulle flytte til Stavanger. Der har de egen dramalinje, men så feiget jeg ut. Heldigvis var lærerene på Skeisvang flinke til å trekke inn masse rom for drama i produksjonene.

I 2001 er hun vel ute av videregåendeland, og endelig klar for litt seriøs teaterskolering. Tiden er inne for utforskning. Tiden er inne for folkehøyskole.

– Jeg kom ikke inn på førstevalget, Romerrike. Jeg oppfylte vel omtrent en tredjedel av kravene. Det var liksom ikke så spennende å fylle ut søknader, sier hun.

Etter litt leking med skuespillerutdannelsen på Skornes folkehøyskole, gikk Ingrid lei. Hun hadde fått avslag fra Statens Teaterhøyskole. Opptaksprøven ble litt for skummel. Den hadde krevet at hun skulle improvisere de to verste tingene hun visste, nemlig å sjekke opp gutter, og stjele. Det var på tide å se utdanningsmulighetene å se i et nytt lys.

– Jeg håpet universitetet ville overbevise meg til å ta en mer håndfast utdannelse. Tannlegestudium for eksempel. Da er det kanskje en motsigelse at jeg leste meg opp på Immaturus sine hjemmesider i sommerferien, ler hun.

BARRIÈRER STRIPPES

Fremfor å lese tiden Ingrid har bodd i Bergen i oppnådde studiepoeng, bør den leses i antall oppsetninger hos Immaturus. De to siste årene har vært en gullalder for teateret.

– Som studentorganisasjon, ligger det implisitt også begreper som begrensede midler og enkle oppsetninger. De siste årene har organisasjonen trosset klisjéen, og bevist at amatørteater også kan være av høy kvalitet. Jeg begynte da Immaturus var i en spennende utvikling. Min første oppgave var som sminketøs på oppsetningen av Gjøkeredet.

Sminketøs?

– Ja, eller sminkør som det heter på fagspråket, sier hun.

Vel inne i varmen på teateret, tok det ikke lang tid før hun begynte å få roller. De to siste årene har hun medvirket i hele fem oppsetninger. Selv mener Ingrid rollen som Leni i «Prosessen» har lært henne mest.

– Underveis i produksjonen fikk vi besøk fra flere profesjonelle regissører. Jo Strømgren var for eksempel innom. Det var utrolig lærerikt å være omgitt av dyktige mennesker.

Leni krevde at Ingrid måtte bryte opptil flere av sine egne barrièrer.

– Jeg måtte ha sex på scenen, sier hun.

Teknisk sett stemmer riktig nok ikke det. Hun kastet av seg en av sine tre truser i sin elskovsakt med hovedrollen Josef K., spilt av Andrè Hagesæther.

PÅ BAR BAKKE IGJEN

Høsten 2004 overtok Ingrid etter Åsne Dahl Torp i rollen som sjef over Immaturus. Statutter skulle leses nøye, og skuespillerspirenes rettigheter ivaretas.

– Det var en helt annerledes utfordring enn tidligere. Plutselig snakket folk til meg som om jeg var voksen. Det var en haug med diverse administrative ting jeg måtte holde styr på, og det ble forventet at jeg skulle ha meninger, og stå ved dem. Med andre ord, kjempesunn erfaring.

Etter vårsemesteret er Gauden ferdig med ettårs vervet som Teatersjef. Hun er nok en gang fri fra voksne forpliktelser. Og fortsatt usikker på hvor veien går videre.

– Dersom ingen stiller til Teatersjef, kan jeg jo alltids stille igjen. Alt er fortsatt litt usikkert. Jeg søker også for fjerde gang nå til statens Teaterhøyskole .

Den tøffe jenten er like redd for opptaksprøvene lenger.

– Det er en fordel, tror jeg. Tar man ting ikke så høytidelig, og blir man kanskje ikke så nervøs, sier hun lurt.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE