Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Frykter ikke konkurranse


LITTERATURHUS TIL SKOSTREDET. Pål Andreas Sætre og Studentersamfunnet lar seg ikke skremme av utviklingen i Oslo. – Per i dag er vi Bergens største forum for debatt og fritt ordskifte. Det har vi ambisjoner om å være også i fremtiden. FOTO: MARIA BJØRNSEN BOKNEBERG

 
Litteraturhuset i Bergen

Ble tatt initiativ til i juni 2008, og stiftet i mars 2009.
Har fått lokaler i Østre Skostredet 5-7.
Skal etter planen inneholde blant annet bistro, bokhandel og bibliotek, mens Skrivekunstakademiet skal flytte inn i huset sammen med Norsk Forfattersentrum.
Daglig leder Kristin Helle-Valle sa til Studvest i fjor høst at Litteraturhuset skulle stå klart i disse dager.
Manglende midler og uklarheter rundt leie av lokaler har forsinket prosessen, og ny dato for åpningen av huset er nå satt til neste høst. Helle-Valle har som mål å innvie huset 11.11.2011.
Søknader om driftsstøtte på til sammen to millioner kroner behandles nå hos kommunen og fylkeskommunen.

RELATERTE ARTIKLER:
Vil samle byens litteraturinteresserte (14/01-09)
Ventetiden snart over (02/09-09)
STUDVEST FØLGER TEMAET:
LITTERATURHUSET I BERGEN
Studentersamfunnet-leder Pål Andreas Sætre tror ikke Litteraturhuset i Bergen vil bli en trussel for Samfunnets arrangementer. Utviklingen i Oslo kan tyde på det motsatte.

Tekst: SOFIE GRAN ASPUNVIK og THOMAS COOK

– Prosessen med å få et Litteraturhus i Bergen har tatt lang tid, og det ser enda ut til å være langt frem dit. Så hva Litteraturhuset i det hele tatt vil bli, er ganske vanskelig å vite, sier Sætre.

Etter at Litteraturhuset i Oslo ble oppført i 2007, har Det Norske Studentersamfund (DNS) merket tiltagende konkurranse. Også andre mindre debattarenaer i hovedstaden har forsvunnet eller møtt motgang etter etableringen av huset ved Slottsparken.

Leder i DNS, Kristin Fladmoe Wolmer, påpeker at et samarbeid mellom Litteraturhuset i Oslo og DNS aldri var et tema.

– Så vidt jeg vet ble vi aldri invitert til noe samarbeid med dem. Men vi har et bredt tilbud, slik at det blir konkurranse om noen arrangementer, andre ikke, sier hun.

– OSLO HOVEDKONKURRENT

Pål Andreas Sætre mener at Studentersamfunnets største konkurrent knyttet til debattarrangementer, er aktørene i Oslo.

– Det er generelt vanskelig å få folk «over fjellet». Mange velger arrangementer i Oslo fremfor å komme hele veien til Bergen. Litteraturhuset her er et interessant prosjekt, og et samarbeid kunne sikkert vært en mulighet. Men det vi vet om Litteraturhuset i dag, vet vi kun gjennom media.

– Kunne det vært lettere å få disse debattantene til byen dersom Studentersamfunnet stod i ledtog med Litteraturhuset?

– Vi er ikke avhengige av å ha Litteraturhuset med på laget for å være gode. Per i dag er vi Bergens største forum for debatt og fritt ordskifte. Det har vi ambisjoner om å være også i fremtiden, sier Sætre.

– PLASS TIL ALLE

Daglig leder for Litteraturhuset i Bergen, Kristin Helle-Valle, mener at debattinteressen i byen er stor nok til at Studentersamfunnet og Litteraturhuset i fremtiden kan leve side om side.

– Den siste tidens engasjement rundt energispørsmål og monstermaster viser at Bergen trenger en debattarena hvor alle kan være med, også de som ikke er studenter. Vi trenger ikke å «ta» fra noen, og samarbeider gjerne med Studentersamfunnet. Det er plass til alle.

Helle-Valle understreker at debattvirksomheten på Litteraturhuset ikke nødvendigvis vil foregå i regi av selve huset, men at arenaen vil omfatte flere typer aktiviteter basert på samarbeid med ulike aktører.

– Selvsagt vil virksomheten være tuftet på litteratur og litterære spørsmål, men målet er å samle folk flest til alle typer møter. I dag har ikke Bergen én debattarrangør som naturlig peker seg ut som samlingspunkt for engasjerte bergensere i alle aldere.

STÅR STØTT På KVARTERET

Kristin Helle-Valle forteller at hun har vært i dialog med tidligere leder i Studentersamfunnet, Kaia Tetlie, angående Litteraturhusets planer. Pål Andreas Sætre hevder på sin side at dette kun var en uforpliktende «prat», som ikke ledet til noen konkret samarbeidsavtale. Han mener at Samfunnet på nåværende tidspunkt står stødig alene.

– Vi trives på Kvarteret, og føler at vi når ut til folk. Det er mange som vet at vi er erfarne på å arrangere debatt, ikke bare studentene.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE