Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

– Klær fremfor mat


MANGE OM SKOEN. Det var stor interesse blant studentene da Acne viste frem sin nye vårkolleksjon. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

 
MER OM DENNE SAKEN:
Fem på gata
FORBRUKSTALL
Studvest skrev i 2008 om en rapport fra Postbanken, som viste at studenters jobbinntekter og forbruk hadde økt kraftig i løpet av ett år.

I 2005 utførte Statistisk Sentralbyrå (SSB) en undersøkelse hvor det fremkom at gjennomsnittsstudenten forbruker omtrent 100.000 kroner i året.

Lånekassens årlige utbetaling til fulltidsstudenter er på rundt 80.000 kroner.

Ifølge SSB-undersøkelsen dekkes de resterende 20.000 kronene ved hjelp av blant annet deltidsjobb og spandable foreldre.

RELATERTE ARTIKLER:
Bergensstudentene har størst forbruk (01/10-08)
STUDVEST FØLGER TEMAET:
MOTE
Mange studenter jobber for å finansiere dyre forbruksvaner - og mener studielånet ville kommet til kort uavhengig av prioritering.

Tekst: SOFIE GRAN ASPUNVIK

– Når man etter betalt husleie sitter igjen med to tusen kroner, holder det ikke kun å velge bort shopping. Man må uansett ha en jobb for å få det til å gå rundt, sier jusstudent Tone Bjørkebekk.

Bjørkebekk var én av mange studenter som møtte opp da den eksklusive klesbutikken Acne i Nygårdsgaten forrige onsdag inviterte til visning av neste års vårkolleksjon. Jusstudenten prioriterer helst klær fremfor mat, men sier at det sosiale livet som hører til studenttilværelsen også er pengekrevende.

VELGER KLÆR OG MAT

Studentene Anette Lode og Pål Vervik har begge deltidsjobber, og bekrefter Bjørkebekks påstand om at inntekt i tillegg til studielånet er viktig. Vervik mener samtidig at det sosiale også handler om prioritering.

– Jeg vil heller drikke god vin og spise bra mat i helgene, enn å gå på fylla som mange studenter gjør. Da kan man ta seg råd til å handle dyrt innimellom også.

Vervik tror det i lengden lønner seg å handle dyrere kvalitetssko og -klær.

– I et femårig perspektiv er det mer fornuftig å kjøpe én jakke i et skikkelig materiale, som holder i mange år, fra en butikk hvor man kan komme tilbake og få service hvis noe er galt. Alternativet er å kjøpe ti billigere jakker i løpet av den samme perioden, sier han.

– SUNN MENTALITET

Butikksjef Birthe Skotheim forteller at studentene utgjør en stor del av kundegruppen hos Acne. Hun tror beliggenhet kombinert med utvalg i flere prisklasser, er viktige faktorer for at mange studenter tar turen innom butikken i Nygårdsgaten.

– Bergen er en studentby, og det tar vi hensyn til når vi kjøper inn varer, sier Skotheim.

Hun tror ikke det faktum at mange studenter legger igjen deler av studielånet i eksklusive klesbutikker betyr en usunn forbrukerkultur.

– Det at man investerer i et dyrere kvalitetsplagg i stedet for å støtte bruk og kast-bølgen, ser jeg i grunnen på som sunn shoppingmentalitet.

– IKKE TIL LUKSUS

I mars i år deltok studenter over hele landet i demonstrasjoner for elleve måneders studiestøtte – et ønske som nå er prioritert i årets statsbudsjettkrav fra Norsk Studentorganisasjon. Leder i Studentparlamentets Arbeidsutvalg (AU), Synnøve Mjeldheim Skaar, avviser at kravet om økt støtte skal dekke studenters dyre vaner. Ifølge Skaar er målet at man skal kunne leve som heltidsstudent, finansiert av studiestøtten alene.

– Offentlig studiestøtte er jo en investering fra statens side. Lånet er derfor ikke ment for å dekke luksusvaner som dyre merkeklær og utenlandsreiser. Støtten skal tilrettelegge for mer tid til studier og studierelaterte aktiviteteter, fastslår AU-lederen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE