Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

«Samtaler med Mamma»


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
SCENEOMTALER
Regi: Vibeke Bjelke, etter et stykke av Santiago Carlos Oves (Den Nationale Scene)

Karakter: A

Tekst: THERESE SANNI

Når «mamma» blir et individ. Jaime (Gard Skagestad) dukker opp i leiligheten til moren sin (Kirsten Hofseth) med en uhyggelig beskjed: Han har mistet jobben og sliter økonomisk. Jaime og kona eier leiligheten moren bor i, og Jaime vil heller at hun skal flytte inn sammen med familien for å spare penger. Moren nekter umiddelbart. Skal ikke en gammel mor få lov til å ha et privatliv? Til sin sønns store forbauselse slipper moren i tillegg bomben: Hun har et forhold til en 13 år yngre mann.

Slik starter samtalen i «Samtaler med Mamma». Det som begynner som en frustrert og delvis sarkastisk mor-og-sønn-samtale, utvikler seg etterhvert til mer intime og private betroelser som tvinger Jaime til å se sin moren i et nytt lys. Innsikten i den gamles privatliv kommer overraskende på, og Jaime har vansker med å forstå de nyoppdagede sidene ved sin mor. Videre glir samtalen gradvis over i et slags oppgjør med sensitive temaer fra nåtid og fortid. Samtidig glir fokuset også delvis over på sønnen. For har Jaime det egentlig godt med sitt A4-liv? Plutselig er det mor som er avhører, og kanskje vet hun mer om både Jaime og livet enn det Jaime hadde trodd?

«Samtaler med Mamma» behandler mellommenneskelige temaer som kjærlighet, glede, sorg, alderdom og død på en humoristisk, men samtidig melankolsk og treffende måte. Med sin minimalistiske scenografi, gir stykket rom for det som er viktig: Den rike samtalen mellom mor og sønn. Dialogene spenner seg fra enkle og gjerne banale utspill, til mer komplekse visdomsord, innrømmelser og refleksjoner. Det interessante med dialogene bygger òg på spenningen mellom karakterene som formidles, takket være den gode timingen av de to skuespillerne. Noe av sjarmen ved dialogen beror nettopp på den herlige sarkasmen, sårheten og nesten ubehagelige intimiteten som gjerne oppstår i familieforhold – enten de er nære eller mer distanserte. I stykket kombineres de to kategoriene på en fascinerende måte.

«Samtaler med Mamma» minner oss om tre ting: Man er aldri for gammel til å realisere seg selv, bak tittelen «mor» og «far» skjuler det seg frie og ofte merkelige individer; og som sønn eller datter er man kanskje aldri mer «seg selv» enn når man konfronteres av sitt eget blod.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE ANMELDINGAR