Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Tok sjansen og hoppet i havet


STOR VANNSPRUT. Oppholdsvær, og søkkvåte deltakere trakk en stor folemengde til Bryggen for å se mer eller mindre vellykete båter sette utfor. FOTO: IDA ANDERSEN

 

BASISFERDIGHETER. Med publikums jubel i ørene og seier i blikket er også pauseunderholdningen konkurranselystne. FOTO: IDA ANDERSEN

PÅ SKINNER. Et uskyldig utseende til tross, Thomas-toget gikk av med seieren i kategorien beste tid. FOTO: IDA ANDERSEN
«TA SJANSEN»
«Ta Sjansen» var et årlig show-renn arrangert av Skiforeningen og NRK fra 1983 til 2002 i Besserudtjernet ved Holmenkollbakken.

Deltakere må bygge sitt eget fartøy, og målet er å nå en bøye med en bjelle ute i vannet på kortest mulig tid.

Vinnere på Bryggen i kategorien «Beste tid» og «Beste konsept» ble 3. klasse ved Sjøkrigsskolens Thomas-tog. «Fiaskoprisen» gikk til Hærens krigsskole og deres oransje tanks.

Arrangementet på Bryggen ble arrangert av Valkyrien Sjøkadettforening med deltakelse fra blant annet Juristforeningen, Norges Handelshøyskole, BI og Bergen Studentidrett.

Det ble både sivilt og militært mageplask i årets mest joviale konkurranse.

Tekst: IDA ROLAND BIRKVAD

– Det viktigste man må sørge for er minst mulig luftmotstand på vei ned sklia. Derfor har jeg vært på slankekur denne uka, sier Fredrik Finsås, jusstudentene ved Universitetet i Bergens håp under «Ta sjansen»-arrangementet på Bryggen.

Jusstudentenes fartøy forestiller et fengsel hvor Finsås, rømlingen, i hvit-og-svart-stripete genser forsøker å nå bjella der ute i vannet. Finsås forteller at byggingen av fartøyet for han og hans lagkamerater på jusstudiet også kan minne om et slags selvproletariseringsprosjekt.

– Vi er her for å vise at også jussen kan snekre!

– Er du ikke redd for å ligne en karakter på «America’s Funniest Home Videos»?

– Det er i så fall bare gøy. Dess mer hjemmevideopreg, dess bedre.

NOSTALGISKE ARRANGØRER

Fenrik og PR-sjef i kadettforeningen Valkyrien, Kristian Rogndal, forteller at ideen til arrangementet kom i et anfall av barndomsnostalgi.

– Vi har stjålet konseptet fra statskanalen fordi vi selv husker det fra barndommen. Det var en skikkelig familiebegivenhet og noe av det morsomste man kunne se på. Vi prøver å gjenskape den stemningen her med vår uoffisielle etterligning, sier Rogndal.

SAMMENBLANDING AV ROLLER

Med et publikum som minner mest om panoramautsnittene fra den tv-overførte versjonen av «Allsang på grensen» og et oppstemt, dog aldrende, husband fra Sjøkrigsskolen som blåser ut kjente melodier som Olsenbanden-sangen og «When the saints go marching in», settes tonen for familievennlig lørdagsunderholdning.

– Kan denne sammenblandingen av familieunderholdning med det norske militæret, som i sitt vesen kan sies å drive med alt annet enn familievennlige ting, være problematisk?

– Jeg kan nok se problemet. Allikevel er det viktig for Forsvaret å profilere seg som en organisasjon som også er noe annet enn kuler og krutt. Vi er en del av samfunnet og vi vil vise at vi også kan arrangere noe artig, sier fenrik Rogndal.

Mellom gladiatorkampene og vitsinga fra dagens to programledere, får publikum informasjon fra Forsvarets rekrutteringsstand. Fenrik Rogndal legger ikke skjul på at «Ta sjansen»-arrangementet er en bevisst rekrutteringsstrategi.

– Det er viktig å legge til rette for et godt rekrutteringsgrunnlag. Det gjør vi ved å arrangere en dag som denne hvor vi viser bergensere i alle aldre hva vi driver med og hva Forsvaret handler om.

BARNEVENNLIG MILITÆRFARKOST

«Ta sjansen» på Bryggen denne lørdagen var underholdning på beste «slapstick»-nivå, ispedd en god del barndomssentimentalitet. Sistnevnte illustreres best gjennom fenrik Kristian Rogndal og resten av tredje-års-studentene på Sjøkrigsskolens eget bidrag til konkurransen: et blått lokomotiv med store, tillitsfulle øyne: Thomas-toget.

– Vi går definitivt etter prisen for beste konsept i dag. Vi vil vinne publikums, og ikke minst barnas, hjerter!Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE