Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

INNSYN. For dem som liker å bli sett, har Kafé Jonsvoll byens beste utstillingsvindu.

Guide til en aktiv fritid


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
NY STUDENT I BERGEN
Tips til ting du kan gjøre når du ikke studerer.

Tekst: EIRIN EIKEFJORD

ØL, VIN OG DANS

Garage er en rocket ølbule i to etasjer med nattklubbløyve og konsertlokaler. Uhøytidelig klientell som domineres av høydenrockerne og mesteparten av HF- og SV-fakultetet. Avslappet men udefinert dresskode; her finner du alt fra lusekofte til svart skinnjakke, og på en god dag samme person iført begge deler.

Hvis du har en ting for folkelig danskebåt-stemning og eksotiske innslag av østeuropeiske danseband i fri utfoldelse er Ugla stedet. Billig øl hjelper.

Metro er et av byens definitive kjøttmarkeder. Sjekkereplikkene er like talentløse og oppførselen like slibrig, men her er klientellet og musikken stort sett av en hippere og mer striglet karakter. Og betraktelig dyrere - det koster å være kul. Store sjanser for å få med seg noen hjem, men desto større sjanse for å angre bittert etterpå.

Kvarteret er bergensstudentenes hus med noe for de fleste; Studentersamfunnets debatter, Immaturus' teateroppsetninger og diverse konserter. Kafé om dagen, pub om kvelden, nattklubbløyve og happy-hour torsdag til lørdag fra klokka 20 til 23.

Hulen er også studentdrevet og et av byens beste konsertsteder. Det befinner seg dypt inni fjellheimen, noe som gir det et rått og dryppsteinsgrotteaktig preg. Levende lys døyver den dunkle stemningen, og det er ikke bare bomberomsstatusen som skjermer deg fra omverdenen - stedet har nemlig ikke mobildekning.

Kamelon og Landmark er for de mer danseglade. På Kamelon kjører de ulike klubbkonsepter jevnlig, men vær forsiktig så de ikke lurer deg til å tro at "Gin & Olden" er en drink. Landmark på sin side er både kunsthall og klubbscene i ett. Begge to er gode alternativ for deg som heller vil røre litt på deg enn å sitte i en krok og snakke om Sartre og Bjørneboe.

Fincken er Bergens offisielle utested for homofile og lesbiske. Her kan man danse skeivt inn i natten til puserosa musikk og alt fra Grand Prix via heftige 80-tallsinspirerte toner til house.

Rett ved teateret finner du Finnegan's. For noen er ikke kvelden komplett uten en tur på irsk pub, men vær forberedt på misbelligende blikk om du bestiller noe så lyst som Hansa.

Koselig stemning kombinert med herlig hjemmebrygget bayer gjør kjelleren på Naboen til et sted som bør frekventeres jevnlig.

Verftet kan du nyte utepils i solen akkompagnert av bølgeskvulp og tøffing fra passerende båter. Blodpris, men det er en prioriteringssak. Bør prioriteres.

Dyvekes vinkjeller innbyr til dype og eksistensielle meningen-med-livet-samtaler over rødvinsglass, og eventuelt klissete stevnemøte-romantikk foran peisen. Det samme gjør Altona vinbar i Strandgaten og Biskopen, sistnevnte med perfekt plassering for et glass etter kinoturen.

Legal har etter sigende fått interiøret sitt fra et nedlagt diskotek på Minde; nydelig gammeldametapet, kinoseter, røde og gule plastlamper og byens mest sjarmerende kollektivtoaletter. Legg til et ungt og fresht klientell, panoramavinduer der man kan holde oversikt over hvem som kommer og går mellom Kvarteret og Garage, øl og noen småretter, og du har et skjønt, lite utested.

Som ny og uopplyst student vil du kanskje bli forsøkt lokket med til Den Andre Siden av Torgallmenningen. Si vennlig, men bestemt nei. Hvis russetiden ikke utgjorde høydepunktet i livet ditt kan det anbefales å holde seg unna fjortismarakkelset på Exodus. Det samme gjelder Torget Music Pub og Ovenpå, råtne steder for blodharry eks-Exodusvankere som desperat tviholder på ungdomsrølperen i seg.

KAFFE

Vågen Fetevare inneholder antikke kafferemedier, et tilfeldig sammensurium av skeive møbler og sjarmerende snurrepiperier. Midt i krimskramset serveres middelmådig kaffe og solide blingser.

Le Rustique er en trivelig økologisk flinkis med rustikt interiør, god kaffe og grønn matservering. Strategisk plassering i nærheten av diverse lesesaler gjør den til et fint lunsjavbrekk når man er lei svett matpakke og klam ost.

Barista er en av byens koseligste kaféer, og sammen med god kaffe er det definitivt verdt ekspedisjonen til Støletorget.

Rett ovenfor inngangen til Fløien finner du Det lille kaffekompaniet, et søtt og stemningsfullt sted som kan by på velsmakende og variert kaffeassortiment. Man kan ikke unngå å bli sjarmert.

Kafé Jonsvoll er ikke kaffen den beste, men det gjør ikke noe så lenge man kan sitte i vinduene og spane på forbispaserende. Det viktigste er utvilsomt å se og bli sett.

Dromedar kaffebar i Strandgaten bør besøkes til tross for sine klamme og knallrøde skaiskinnstoler. Her kan man også sitte i vinduet og bedrive spaningsvirksomhet, selv om det må sies at denne aktiviteten er mer givende på Jonsvoll på grunn av omegnens høyere spradefaktor.

Café Opera er et av Bergens kamelonsteder. Kafé med brettspilltilgang og matservering om dagen avløses av avslappet pubstemning i dype sofaer for så å omdannes til hyppig frekventert utested med innslag av akustisk jam, intimkonserter og klubbpreg.

SPISESTEDER

Brød&Vin: Kinesiske retter, øl og trivelig atmosfære til en billig penge. Noe samlebåndspreg over serveringen, men et av de klart beste alternativene til SiB-kantinene.

Vegg i vegg ligger Spesial, som kombinerer store vinduer med intime hjørner. I tillegg til byens beste (og billigste) Steinbit, serverer de pizza og annen studentmat akkompagnert av billig øl.

Bølgen&Moi er stedet for deg som ønsker deg litt luksusfølelse i hverdagen uten å krympe studielånet nevneverdig. Vel å merke dersom du holder deg til lunsjmenyen. Byens beste burger, herlige omeletter og salater, overdådige smørbrød - alt servert av proffe og vennlige servitører. Du kan selv velge om du vil sitte ved vindusbord med hvite duker eller i kaféavdelingen - prisen på herligheten er det samme.

Zupperia er den glamorøse varianten av suppekjøkken. I tillegg skiltes det med andre snertne småretter til under hundrelappen. God plass, store bord og billig øl - her kan man slå seg løs og ta med opptil flere venner.

Godt brød har de lekker, påsmurt brødmat som til og med bestemor ville vært stolt av. Fungerer fin-fint som frokoststed med gode tilbud på morgenmeny.

Curry curry nam nam på Støletorget er lite og trangt, men fullt av ekte asiatisk sjarm - her er det uventet lite innslag av tacky dekor. Bra utvalg i diverse indisk. Nam nam...

Pastasentralen får du pizza og pasta i alle mulige farger og fasonger servert i påmalte og mer eller mindre genuine italienske omgivelser. Rimelige priser og store porsjoner er alltid en uslåelig kombinasjon.

Kroa Thai. Sørøst-asiatisk mat, hvilket vil si mye kylling og nudler. Prisene ligger på rundt 70 kroner, og servicen er kjapp og hyggelig, om ikke av den elegante typen. Stedet er litt lite, og ofte fullt midt på ettermiddagen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE