Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Med rom for scenekunst


MED HVERDAGSPERFORMANCE. – Vi ønsker en trend for lekende scenekunst og lavere terskel, sier produsent, Alice Strøm Nilssen og kunstnerisk leder, Sara Bruteig Olsen. FOTO: ØYVIND ZAHL

 
TEATERETATEN
Består av produsent Alice Strøm Nilssen og kunstnerisk leder Sara Bruteig Olsen.

Hadde i fjor høst premiere på sin første forestilling «Senseless» på Impulssenteret.

Aktuell med en serie prosjekthappenings der første avsnitt «Heim/Home» hadde premiere på Landmark den 9. februar. De to neste delene av trilogien, vises i løpet av våren 2010.

STUDVEST FØLGER TEMAET:
TEATER
Med hjelp fra etablerte aktører har det ferske teaterkompaniet Teateretaten funnet sin plass i byens scenekunstmiljø.

Tekst: HILDE ELISABETH BJØRK og LIVE ØRA DANIELSEN

– Målet vårt er å få lov til å jobbe med det vi vil og å nå ut til så mange som mulig, sier Alice Strøm Nilssen, produsent i Teateretaten.

Som et relativt nystartet teaterkompani, opplever de møtet med det frie scenekunstfeltet i Bergen som positivt. Med støtte fra flere hold, både innenfor det kunstneriske og det administrative feltet, har det vært lite motstand i oppstarten. Blant viktige bidragsytere trekker Nilssen frem produsentenheten Proscen.

– Vi jobber primært for å bistå enkeltkompanier og styrke det administrative leddet, men også for å bedre forholdene i byen på lang sikt. Vi kan tilby et kontorfellesskap og et øvingslokale som kan benyttes av kompanier, sier daglig leder i Proscen, Linda Børnes.

I likhet med kompaniet, nevner Børnes Bergen kommune som en viktig tilrettelegger for kompanier innen det frie feltet.

– Vi opplever at kommunen er interessert i det frie scenekunstfeltet og opptatt av at nye initiativ plukkes opp og ivaretas, sier Børnes.

TVERRFAGLIGE UTTRYKK

Ved siden av kjernen bestående av kunstnerisk leder og produsent, engasjerer kompaniet både profesjonelle og ikke-profesjonelle kunstnere på prosjektbasis. Kunstnerisk leder i BIT Teatergarasjen, Sven Åge Birkeland, mener at en slik praksis har både positive og negative sider.

– Ved å åpne opp for ikke-utdannede kunstnere, kan man lettere engasjere motiverte og egnede folk til den rette jobben. På den andre siden må man lære seg å trave før man kan galoppere, sier Birkeland.

Kompaniet påpeker at de jobber på et profesjonelt plan, med folk som har interessante tverrfaglige uttrykk.

– Hva Teateretaten skal definere seg som, er for oss mer en formalitet. Vi er aktører som er under utforskning av hva vi er, forteller Nilssen.

AMBISJONER

Bergen byr på et mangfold innenfor teater, men kompaniet opplever at det også er rom for nye impulser. Som et tilskudd til scenekunsten i byen, vil Teateretaten i løpet av våren avvikle en serie visninger de har kalt prosjekthappenings.

– Første del ble vist på Landmark den 9. februar, og neste avsnitt vil være inspirert av denne. Til sammen vil forestillingene utgjøre en trilogi, med forskjellige kunstneriske uttrykk, sier kunstnerisk leder i Teateretaten Sara Bruteig Olsen.

Kompaniet understreker at de har en allsidig kunstnerisk profil. Ved siden av å utforske alternative uttrykk, har de også ambisjoner om større produksjoner:

– Vi har en drøm om å sette opp en musikal, med masse folk og kanskje et orkester, sier Olsen.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE