Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

«Precious»


 
STUDVEST FØLGER TEMAET:
FILMOMTALER
Regi: Lee Daniels

Karakter: B

Tekst: ASTRID HAUGE RAMBØL


Uelsket . «Denne filmen inneholder opprivende skildringer av omsorgssvikt og overgrep.» Slik begrunner Bergen Kino at aldersgrensen er satt til 15 år. Det gjør de lurt i.

Året er 1987. Vi møter den 16 år gamle, meget overvektige Claireece Precious Jones. Hun er gravid for andre gang, kan nesten ikke lese og skrive, og bor i et ekstremt disfunksjonelt hjem i Harlem. En så miserabel historie blir fortalt at man til tider bare vil ut av salen.

Precious sier lite og fremstår som stor og truende til omverdenen, noe man får bekreftet gjennom hennes sporadiske og voldelige utbrudd. Likevel skjuler det seg et hardt prøvet, men ikke helt visnet, hjerte bak alt fettet. Gjennom en spesialskole får hun en ny sjanse. Pensum er tilpasset analfabete tenåringer. Det ser ut til at livet skal snu for den selvhatende og stakkarslige jenta.

Det nye håpet blir derimot fort ødelagt på hjemmebane, der jantelovens «du skal ikke tro du er noe» møter henne. Moren snylter til seg penger fra sosialtjenesten, kjederøyker og ser uavbrutt på latinamerikanske såpeserier. Og spiser. Hun maser på, skjeller ut, og slår Precious. Det er hjerteskjærende scener man skulle ønske bare fantes på film.

Mo'Nique, den ellers sprudlende komikeren, gjør sitt livs rolle som den grusomme, direkte avskrekkende og usjarmerende moren til Precious. Et tosifret antall priser for beste birolle snakker også for seg.

Filmen i seg selv har også vunnet mange priser, og med selveste Oprah som produsent blir det et par stjerner ekstra med på laget. Lenny Kravitz gjør en fin rolle som heit «nurse», noe de fnisete klassevenninnene syns er morsomt. I tillegg treffer vi Mariah Carey i en meget behagelig innpakning, nedtonet og rolig. Hun jobber på sosialkontoret og feller en ufrivillig tåre da Precious forteller om forholdene hjemme.

Dette er en tragisk historie uten like, godt presentert av gode skuespillere. De store kontrastene er både forferdelige, men kommer også ut som sjarmerende uvitenhet. Dette er en veldig god film som sier mye om kjærlighet, hat og håp og gjør at de fleste av oss vil prise oss lykkelige for at vi var heldigere da vi fikk utdelt våre foreldre.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE ANMELDINGAR