Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Neste stopp, Jamstasjon


 

SVINGENDE. Elisa Danielsen (t.v.), Berit Danielsen og Kristin Vollset (ved pianoet) viser hvordan nyåpnede Jamstasjon i Nygårdsgaten kan brukes. FOTO: FINN ARNE MELHUS
STUDVEST FØLGER TEMAET:
MUSIKK
Plasser en gjeng med glade musikanter og ymse instrumenter i en gammel forfallen bensinstasjon. Resultat: en Jamstasjon.

Tekst: JAN MAGNUS WEIBERG-AURDAL

– Her er det åpent for alle, og musikken skal strømme ut døgnet rundt, sier Kristin Vollset entusiastisk.

Hun står foran den gamle forfalne bensinstasjonen i Nygårdsgaten 93, rett ovenfor Høgskolen i Bergen. Her har Vollset, sammen med gode venner, nettopp åpnet Jamstasjon. Ei lekegrind for alle musikkglade mennesker i Bergen, proffe som amatører, hvor hemningsløs improvisasjon og frilynt jamming skal stå i fokus.

FIN FEELING, SLITEN LOOK

Historien bak er enkel: Vollset hadde lenge ønsket seg et sted hvor hun kunne få utløp for sine kreative musikalske sider, sammen med vennene sine. Men mangelen på øvingslokaler i sentrum gjorde dette vanskelig å oppfylle. Inntil hun tilfeldigvis oppdaget den nedlagte bensinstasjonen.

– Jeg merket med en gang at dette stedet var spesielt. Det har en veldig fin feeling, spennende utseende og god beliggenhet. Vi forhørte oss straks om leiemuligheter, så da vi fikk tilslag måtte vi bare slå til, sier Vollset.

Beliggenhet og energi til tross, stedet bærer tydelig preg av ikke å ha vært i bruk på flere tiår. Det er mildt sagt slitent med avskallet maling, råttent treverk og fuktige betongvegger. Hva av asbestiske uhumskheter som eventuelt befinner seg bak gulv og tak vites heller ikke. Men jamstasjongjengen har likevel store planer.

– Vi skal pusse opp skikkelig her. Satser på å få til en storstilt dugnad, smiler Vollset.

GRATIS DROP-IN

Jamstasjon skal være et øvingslokale utfra drop-in prinsippet. Det vil si at folk bare kan komme innom som de vil. Alt gjøres på frivillig basis, så det er helt gratis og uten forpliktelser.

Vollset poengterer at også mer tradisjonelle rockeband kan melde sin interesse.

– Vi satser på å få på plass et trommesett snart, og strøm er allerede innlagt. Det eneste folk trenger å ta med seg er instrumenter og eventuelle forsterkere. Så er det bare å sette i gang.

INSPIRERT I LONDON

Idéen om et fast jammested fikk Vollset da hun bodde i London. Der deltok hun på flere faste jams i uken, hvorpå noen holdt på mange timer i strekk.

– Vi jammet ofte seks timer om gangen. Det var utrolig inspirerende, og vi spilte inn masse av det også. Vil du høre?

Vollset setter på sitt medbrakte PC-anlegg og lar noen lydkraftige toner fylle den lille stasjonen. Det låter som noe fra 70- og 80-tallets industri/lydkunstscene, med sporadiske skrik, harde lyder og masse effekter. Bokstavelig talt et lydsammensurium.

– Drømmen er å få spilt inn det meste av jammingen her også, slik at folk kan få med seg opptak hjem. Eller at vi kan gi det ut en gang i fremtiden, sier Vollset.

SPONTANJAMMING

Tydelig inspirert av opptakene fra London, setter Vollset og venninnene Gøril Skeie Sunde og søsknene Elisa og Berit Danielsen i gang med litt spontanjamming til ære for Studvest.

Det åpner litt kaotisk, men former seg snart til å bli riktig så svingende og høres ut som blues-møter-gospel-møter-world-music. Faktisk så svingende at forbipasserende stopper opp for å se på, mens en fremmed person til og med slenger seg med i festlighetene.

– Dette var moro. Det hørtes så fint ut da jeg gikk forbi, så jeg bare måtte slenge meg med, smiler Baste Revheim, før han haster videre.

For de som nå sitter med en jammer i magen, men som helst vil gjøre det i friluft, blir det muligheter allerede på lørdag klokken 12.00. Da arrangeres nemlig en båljam på Festplassen, i regi av Bergen Sosiale Forum.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE KULTURSAKER
SISTE NYHENDE