Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
Kultur
  Omtalar
  Notisar
  Baksida
  Sport
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

«Det er ditt liv! Og du fortjener å ha det bra - nå!»


 

FOTO: PRESSE
STUDVEST FØLGER TEMAET:
BOKOMTALER
Forfatter: Mia Törnblom
(Cappelen Damm)

Karakter: C

Tekst: ASTRID HAUGE RAMBØL

Hjelp til selvhjelp. Man har i utganspunktet litt lyst til å le av både selvhjelpsbøker og folkene som leser dem. Man tenker at det er litt stusselig og at man ikke vil synke til et så patetisk nivå. Vi ser litt ned på dem som trenger hjelp til å leve.

Det er slike holdninger Mia Törnblom vil til livs. Misunnelse og baksnakking, sjalusi og redsel er alle tegn på at selvfølelsen vår er lav, ifølge Törnblom. Vi må derfor lære å trene opp selvfølelsen vår, på samme måte som vi må trene kroppen for at den skal fungere best mulig.

Törnblom vil at vi skal bli vår egen beste venn. Vi skal trives med oss selv, både med kropp og evner, og ikke føle at verden raser sammen selv om vi gjør noe feil. «Vi kan gjøre feil av og til, men vi er ikke feil».

Boken ser ut til å rette seg mot tenåringer, med stadig problematisering rundt baksnakking, lærere, venner og forelskelse. Det føles til tider lite relevant, siden det tross alt er noen år siden man gikk ut av ungdomsskolen.

Törnblom oppfordrer blant annet til å skrive i «Go'boken» hver kveld. Her skal man skryte av seg selv, tenke på hva man er fornøyd med og hva man drømmer om.

Til tross for et litt barnslig preg på språk og form, er det ingen tvil om at det står en meget reflektert person bak. Törnblom kommer med flere gode poeng og refleksjoner. Hun viser et tydelig engasjement, og jeg lar meg imponere av den tidligere narkomane damen, som gladelig deler erfaringer, både rystende og morsomme.

Hun unngår å ha en belærende tone, og overbeviser om at dette med å trene opp egen selvfølelse slettes ikke er så dumt. Jeg er positivt overrasket i møtet med denne for min del tidligere ukjente sjangeren.

De fleste vil nok ha litt av hvert å lære av Törnblom, selv om en del av oss kanskje ikke planlegger å skrive «Go'bok». Vi lærer at det ikke er vits i å ønske seg noe hvis man ikke klarer å sett pris på det man allerede har, og at det beste er å bli venn med oss selv. Vi fortjener jo, tross alt, å ha det bra - nå!Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE ANMELDINGAR