Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

– Grønmo roter med tallene


VANSKELIG REGNESTYKKE. UiB-rektor Sigmund Grønmo eller Kunnskapsdepartementet trenger ny kalkulator. Her fra Samfunnets debatt. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

UiB får ikke betalt for alle studentene, mener rektor Sigmund Grønmo. Nå slår departementet tilbake.

Tekst: KENNETH NODELAND og OLE JAKOB SKÅTUN

Det var i en debatt i Studentersamfunnet torsdag 16. september at Sigmund Grønmo, rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), kom med beskjeden.

– Vi har idag 3250 studenter over det studenttallet vi har finansiering for.

Overfor Studvest presiserer han problemet.

– For å opprettholde studiekvaliteten må studieplassene være fullfinansierte. Vi har allerede for mange studenter i forhold til antallet fullfinansierte studieplasser, sier Grønmo.

– FULLSTENDIG FEIL

Kyrre Lekve, statssekretær for forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland, forstår ikke kritikken.

– Grønmo roter nok litt med tallene der. UiB har hatt en nedgang i antall studenter på 11,6 prosent siden 2005, så det er helt fullstendig feil at de har flere det ikke er betalt for, svarer Lekve.

Lekve mener UiB kommer bedre ut fordi flere studentene har mye bedre oppfølging og høyere progresjon.

– UiB har færre studenter enn i 2005, men de studerer mer. Det kan hende Grønmo syns det er et problem, men de får betalt for alle studentene som tar 60 studiepoeng.

– Her er det nok statssekretæren som ikke er helt på høyden med tallene, svarer Grønmo.

Han viser til at reduksjonen i hovedsak skyldes overgang fra fireårig cand.mag.-grad til treårig bachelorgrad.

– Dette betyr imidlertid ikke at universitetenes samlede kostnader knyttet til utdanningen er redusert. Tvert imot, sier Grønmo, og viser til økte kostnader som følge av Kunnskapsreformens krav om økt oppfølging.

YNGREBøLGEN KOMMER

I de nærmeste årene er antall studenter ventet å øke med 30 000. Grønmo mener likevel ikke at statsråden har noe godt svar på problemet.

– Statsråden har vært relativt utydelig når det gjelder hvilken rolle hun mener universitetene generelt skal ha i forhold til de store utfordringene, men også de store positive mulighetene som yngrebølgen gir, sier Grønmo.

Lekve mener at hovedutfordringen blir hvordan man skal få plass til flere studenter og samtidig beholde kvaliteten.

– Institusjonene må fylle opp plassene de har, staten må komme med flere plasser, og flere må studere i utlandet. Det siste kan derimot aldri være noen hovedstrategi, sier Lekve.

– IKKE FOR ALLE

Inge Lønning, Høyre-politiker og tidligere rektor ved Universitetet i Oslo, deltok også i debatten. Han mener vi må diskutere hvor stor andel av ungdomskullene som bør ta høyere utdanning.

– Jeg tror ikke man skal definere noe eksakt tak, men man kan diskutere om det er nødvendig med høgskoleutdannelse til så mange jobber som idag, sier Lønning.

Også dette møter motbør fra statssekretæren, som mener alle prognosene peker mot høyere etterspørsel etter arbeidskraft med høyere utdanning.

– Norge vil aldri kunne konkurrere på billig arbeidskraft. Da må vi heller satse på kunnskap og kvalitet, sier Lekve.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER