Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Oppfordrer studentene til å teste seg


Medisinstudentene gjør det så enkelt som mulig for studentene å teste seg for klamydia.

Tekst: MARIE MISUND BRINGSLID

Medisinerstudentenes seksualopplysning (MSO) arrangerer i dag Klamydiadag på Studentsenteret for å få flere studenter å teste seg for kjønnsykdommen.

Medlem i MSO Bergen, Mariann Ask Torvik, kan fortelle at så mange som 22 000 nordmenn tester positivt på sykdommen hver år og at de fleste av disse er under 30 år. Hun beskriver arrangementet på Studentsenteret som et studenttilbud med ekstremt lav terskel for deltagelse. Studentene utfører selv testen på toalettene under Egget og fyller ut et skjema som de leverer inn sammen med prøven. Resultatet kommer i posten etter kort tid.

– Vi prøver å gjøre testen så hyggelig som mulig, forteller Ask Trovik.

Lokker med godteri

Like ved inngangen til testområdet står medisinstudent og medlem i MSO Bergen, Hanne Hope og deler ut godteri og flygeblader til studentene som går forbi. Hun mener det er et vesentlig poeng å være der studentene er for å gjør det lettest mulig for studentene å teste seg.

– Her kan studentene gjøre alt på egenhånd i trygge og kjente omgivelser, sier hun og presiserer at alle studentene som jobber med testene har taushetsplikt.

Enklere enn helsestasjon

Hope tror mange studenter synes det kan være tungvint og tidkrevende å teste seg på en helsestasjon.

– Ofte kan det være lang kø og man blir sittende lenge og vente, derfor håper vi at mange vil benytte seg av tilbudet her i dag, sier hun.

Hope forteller at MSO satser på å slå deltakerrekorden fra året før, hvor 146 studenter testet seg på Studentsenteret. Hun tror målet er realistisk ettersom studentene har strømmet til for å teste seg helt siden oppstarten kl 10 onsdag formiddag.

Alvorlige konsekvenser

Ask Trovik er selv medisinstudent på femte året og kan forteller at klamydia kan ha svært alvorlige konsekvenser dersom man ikke oppsøker lege og får behandling for sykdommen.

– I verste fall kan kvinner risikere å bli steril dersom de går lenge med sykdommen uoppdaget. Ofte har man ingen symptomer på klamydia og det er derfor veldig viktig å teste seg etter ubeskyttet samleie, forteller hun.

Studenter som under testen oppgir at de har hatt flere alvorlige symptomer blir videresendt til gynekologisk undersøkelse samme dag.

Klamydiadagen arrangeres med støtte fra Helsedirektoratet, Sib og Haukeland Universitetssjukehus. I tillegg arrangerer MSO Bergen seksualundervisning på skoler, i asylmottak og konfirmasjonsgrupper.

BILDETEKST: Medisinstudentene i MSO Bergen prøver å få flere studenter til å teste seg for klamydia. – Vi ønsker å spre budskapet, ikke klamydia, sier Tony Elvegaard.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER