Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Pensumpirater utfordrer forlagene


ET TASTERYKK UNNA? Randi Elisabeth Taxt, biblioteksdirektør ved Universitetet i Bergen sier at hun ikke er uten forståelse for at sider som ulovlig deler lærebøker dukker opp. – Lærestedene ligger vel generelt noe etter når det gjelder studentene sitt behov for rask og enkel tilgang til pensumlitteratur, sier hun, men legger at pilotprosjekter på digitalt pensum er igangsatt ved universitetet. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

 
MER OM DENNE SAKEN:
Fem på Høyden
BITTORRENT
n BitTorrent er en fildelingstekonologi som baserer seg på at alle som laster ned en fil, samtidig deler filen med andre.

n Dette skjer gjennom at man får fatt i en .torrent-fil fra en «tracker» (sporingstjener), som kobler deg opp mot andre som har hele, eller deler av, filen man vil laste ned.

n Dette fører til at internettsider som distribuerere slike .torrent-filer ikke deler selve filen, og er dermed, mener mange, ikke med på å bryte opphavsretten til for eksempel musikk, filmer eller bøker.

n Den mest kjente torrent-trackeren er svenske The Pirate Bay.

ANDRE RESSURSER
Andre måter å skaffe seg fagrelatert informasjon på:

Itunes U. - Fagrelaterte podcaster.

Google Scholar. - Søk i millioner av forsknings- og utdanningspublikasjoner som ligger ute på nett.

Finn.no. - Brukte bøker til salgs for en billig penge.

Biblioteket. - Allerede betalte bøker som du kan få låne i papirform eller på nett.

En norsk og en amerikansk student fant hverandre i felles frustrasjon over dyre pensumbøker. Resultatet ble en omstridt internettside.

Tekst: NILS HENRIK NILSEN

I disse dager åpnet internettsiden Torrent My Books dørene, den selvproklamerte arvtakeren etter tidenes største bokdelingsside, Textbook Torrents, som la ned for to år siden etter massivt press fra forlag og rettighetsinnehavere.

Siden er grunnlagt av to studenter, én fra Trondheim og én fra USA. De sier til nettstedet Torrentfreak at de moralske sidene ved deling av bøker ikke er klart definerte.

– Man kan ikke sette en pris på verdien av å dele kunnskap i form av bøker. Det er noe av grunnen til at vi har biblioteker. Vi har ikke noe imot å betale for bøkene, men vi synes det er feil at forlagene utnytter studentene, uttaler Christian Berntsen og hans amerikanske kollega til Torrentfreak, og forteller om egne erfaringer med svindyre pensumbøker.

– Jeg betalte omtrent 900 kroner for en bok i kunsthistorie, men da jeg dro tilbake til bokhandelen i slutten av semesteret for å selge den brukt, fikk jeg beskjed om at den var utdatert. Jeg ble sjokkert over at en historiebok kunne gå ut på dato, forteller den amerikanske halvdelen av duoen.

Beskyttede bøker

Torrent My Books lister 322 bøker i skrivende stund.

– Mange av bøkene er enten skannede versjoner av bøker eller e-bokkopier som er lastet opp ulovlig, sier Randi Elisabeth Taxt, biblioteksdirektør ved Universitetet i Bergen (UiB). Hun sier at man lett kan se at dette er bøker som er beskyttet.

– Dette er eierne av siden nok også helt klar over, siden de skriver at de kan fjerne materiale hvis de får klager, sier hun.

Det har ennå ikke dukket opp noen norske bøker på siden, og Atle Eggereide, salgssjef ved Fagbokforlaget, tar foreløpig livet med ro.

– Etter de signalene vi har fått tidligere, holder disse sidene seg som regel til norsk lovgivning, men dersom noen av våre bøker blir lagt ut kommer vi til å forfølge det på vegne av både forfatter og forlag, sier han.

– Delte konsekvenser

Knut Vikør, professor ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved UiB, har skrevet flere fagbøker. Han sier at om disse ble lagt ut gratis på nett, hadde det hatt minimal betydning for hans økonomi.

– Formidling er en del av arbeidsbeskrivelsen min på universitetet, sier forfatteren, og forteller at på grunn av universitetsansettelsen har han aldri vært avhengig av verken honorarene som bøkenes salgstall produserer eller å søke forfatterstipender.

Dette gjelder imidlertid ikke alle fagbokforfattere.

– For forfattere som skriver for fag med store studentkull vil nedgang i salgstall ha større betydning. Dette vil for eksempel gjelde forfattere som skriver for videregående skole, som ofte er uavhengige av forlag og universitet, sier Vikør, og slår fast at han i solidaritet med disse forfatterne kommer til å beskytte sine opphavsrettigheter, dersom bøkene hans skulle dukke opp på nettet.

Lettere å oppdatere

Professor Vikør er imidlertid positiv til flere digitaliserte læremidler.

– Teknologien er ikke kommet så langt at løsningene er der for fullt enda, men det er ganske klart at lærebøker er et marked for lesebrett, sier han.

Et annet poeng, sier han, er at å jevnlig oppdatere lærebøkene hadde blitt mye billigere og enklere med et digitalisert lærebokmarked.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER