Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Debatt ble til oppvaskmøte


 
Deltagere i debattpanelet:

Anne Hovden, leder i kompetanseutvikling hos Bergens Tidende
Vigdis Holmaas, nyhetssjef hos NRK
Sigrid Grøen Bakken, nestleder i NSJB og andreårsstudent på journalistikk på Universitetet i Bergen
Martin Eide, professor ved institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen

Debattmøtet om journalistikkstudiets fremtid ble kuppet av film og TV-studenter som mente at det ikke kun er journalistikken har mangler, men hele instituttet.

Tekst: KARI-ANNE BØRVE

Arrangørene i Norsk Journalistlag Student Bergen (NJSB) tok med seg representanter fra Bergens Tidende (BT), NRK, studentene, journalistlaget og institutt for informasjons- og medievitenskap til Kvarteret torsdag for å diskutere journalistikkstudiets fremtid. Fremlagt av en humoristisk Dag Bjørndal, journalist i Bergensavisen, fikk de fremmøtte en kort oppsummering om sakens kjerne.

Inkompetent

– Du skrev et innlegg i BT hvor du kalte foreleserne inkompetente og uten formidlingsevne, sa Bjørndal med etterfølgende bekreftelse fra Ida Maria Dahr Nygaard.

– Hva mener dere om kritikken, spurte han instituttrepresentantene.

Leif Ove Larsen, instituttleder ved institutt for informasjons- og medievitenskap, var enig i at instituttet hadde forbedringspotensiale, og sa at de tar kritikken på alvor. Han mener imidlertid at de tilbyr det som studieplanen beskriver, og at mye av kritikken har grunnlag i studentenes forventninger.

– Vår ambisjon er å gi studentene en teoretisk ballast med blant annet historie, analyse og etikk. Vi jobber hele tiden for å bedre kvaliteten på studiet, og er nå i prosessen med å ansette en ny førsteamanuensis på journalistikk som vil være på plass i løpet av ett år.

Misfornøyd

– Godt oppmøte og godt engasjement, var oppsummeringen Ida Maria Dahr Nygaard ga etter debatten torsdag. Hun var ikke helt fornøyd med svarene som ble gitt, men fikk bekreftet enkelte tanker.

– Jeg fikk bekreftet at praksis og deltagelse i studentmedier har mye å si for karrieremulighetene, samtidig som mediehusene sier at teorikunnskapen har stor betydning.

At diskusjonen om journalistikkens fremtid skulle ende opp som et allmøte med klaging hadde hun imidlertid aldri sett for seg, og får støtte fra klassekamerat Emma Gerritsen.

– I utgangspunktet var det bra at det ble en debatt i det offentlige rom om innlegget Ida skrev. I kveld syns jeg imidlertid det ble mye usaklig. Diskusjonen kunne vært mye mer fruktbar om man hadde unngått dette, mener hun.

Manipulert

Dagsorden ble raskt endret da Emilie Hesselberg, andreårsstudent på film og TV-produksjon, gjorde et poeng av at det ikke kun er journalistikkutdanningen som har mangler, men at det er noe galt med hele institutt for medie- og informasjonsvitenskap.

– Instituttet har manipulert oss alle til å tro at det er et forhold mellom teori og praksis, men faktum er at praksisen er dårlig, sa hun.

Som én av over 200 søkere på film og TV-produksjon mener hun at hun fortjener et bedre tilbud. Hadde det ikke vært for Bergen Student-TV ville hun droppet ut av studiet for lenge siden.

Tidligere praksis

Sigrid Grøm Bakken mener at utdannelsen i seg selv ikke er dårlig, men at balansen mellom teori og praksis ikke er optimal.

– Man bør ikke erstatte teori med praksis, men man har rom for å få mer praksis tidligere i løpet, for eksempel første året. Ved å være i mediehusene kan man få mer viten om hva man ønsker å gjøre i fremtiden, noe som kanskje kan bidra til å øke motivasjonen til studentene.

Også Anne Hovden i BT mener det burde bli mer praksis i forbindelse med studiene.

– Universitetet i Stavanger har to praksisperioder på tolv uker, mens i Bergen får studentene kun én åtte ukers periode. Ut fra studieplanen leser jeg at studentene er avhengig av praksis eller deltagelse i studentmedier for å få tilstrekkelig praksis.

Skeptisk

Leif Ove Larsen stiller seg skeptisk til kritikken instituttet fikk fra film og TV-studentene.

– Praksisen hun hittil har hatt er en del av grunntreningen studentene får. De får en solid mengde trening gjennom blant annet Bergen internasjonale filmfestival sin TV-dekning og Nordiske mediedager.

Larsen ønsket ikke å kommentere kritikken ytterligere da han mente dette burde bli tatt opp i interne fora. Han fortalte at instituttet sammen med studenter diskuterer studiet et par ganger i semesteret.

– Vi må samle sammen all kritikken, konkretisere den og deretter se hva som kan gjøres videre på kort eller lang sikt, sier han.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER