Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

– Tjener rått på studenter i kollektiv


KOLLEKTIVSTUDENTER. Guro Eri Jakobsen og Millan Persdotter Persson er positive til tilbudet hos Husleietvistutvalget, hvor studenter som mener de betaler urimelig mye kan få vurdert leieprisen. FOTO: MARIE HAVNEN

 
LEIEBOERFORENINGEN BERGEN
Foreningen samarbeider med ulike organisasjoner og er også opptatt av å hjelpe de som sliter på boligmarkedet.
Stiftet i 1919.
Tilsluttet Norges Leieboerforbund.

Kilde: www.leieboerportalen.no

HUSLEIELOVEN
«Det kan ikke avtales en leie som er urimelig i forhold til det som vanligvis oppnås på avtaletidspunktet ved ny utleie av liknende husrom på liknende avtalevilkår».

HUSLEIETVISTUTVALGET
Husleietvistutvalget løser tvister mellom utleier og leier av bolig i Oslo, Akershus og Bergen med hjemmel i husleieloven.
Forventet saksbehandlingstid er 8 til 12 uker.
Vurdering av leie gjøres mot et rettsgebyr på 860 kroner.

Kilde: www.htu.no

STUDVEST FØLGER TEMAET:
BOLIG
Samlet pris for kollektiv er ofte mye høyere enn størrelsen skulle tilsi, mener Leieboerforeningen Bergen. – Markedet bestemmer, sier Utleiemegleren.

Tekst: IDA MARIA RUDJORD og OLE JAKOB SKÅTUN

– Man får jo mer jo flere rom man lager, sier Millan Persdotter Persson.

Persson bor i kollektiv på Nygårdshøyden sammen med fem andre. De betaler til sammen omtrent 25 000 kroner for å bo i leiligheten.

Leder i Leieboerforeningen Bergen, Stig Høisæther, mener at studentene betaler langt mer enn det de behøver for hyblene de leier. Han mener huseierne tjener rått på studenter som flytter sammen i kollektiv, og at samlet pris for en leilighet som deles av studenter er langt høyere enn hva en tilsvarende leilighet ville kostet alene.

– Smeller man opp syv rom etter å ha kjøpt opp en leilighet, får man jo inn sykt mye mer. Deretter stiger gjerne prisen hvert år uten at standarden nødvendigvis gjør det samme, sier Persson.

– Dette er en stor og flott leilighet, men man hadde ikke fått over 20 000 kroner per måned om man skulle leid det ut til enkeltpersoner eller andre, mener samboer Guro Eri Jakobsen.

– LAVTERSKELTILBUD

– Det vi registrerer er at husleieloven ikke bygger på ulike grupper av leietakere, men på selve leiligheten og hvor stor den er, påpeker Høisæther.

Ifølge Høisæther ligger leiligheter som brukes som studentkollektiv i sentrum stort sett mellom 70 og 80 kvadratmeter.

– Studentene betaler gjerne 4 – 5000 kroner per person i måneden for dette, mens tilsvarende leiligheter som Bergen og Omegn Boligbyggerlag (BOB) leier ut ligger på rundt 8 -10 000 kroner i måneden totalt, sier han.

Leieboerforeningen Bergen oppfordrer studenter som mener de betaler urimelig mye til å gå til Husleietvistutvalget (HTU) og få vurdert leieprisen. Dette skal være et lavterskeltilbud og koster 860 kroner.

– I HTU kan man få en dom på husleien sin. En dom på dette vil kunne sette en standard i forhold til andre leiligheter, påpeker Høisæther.

Persdotter og Jakobsen er positive til tilbudet.

– Noe burde gjøres, for det finnes jo ingen maksgrense, mener Jakobsen.

– Jeg ser for meg at det er en lang prosess, men man tenker litt på de som kommer etter oss også.

– DÅRLIG SAMMENLIGNING

Øyvind Ellingsen hos Utleiemegleren Bergen er enig i at studenter ofte betaler mer enn andre, fordi leien blir delt opp. Men han synes samtidig at initiativet til Stig Høisæther er uklokt.

– Dette vil bare åpne for et svart marked, slik man så da borettslagsleiligheter ble regulert på 1960-tallet. Folk betalte deler av leien under bordet i tillegg til den gitte leieprisen, mener Ellingsen. Han hevder Høisæther ikke kan sammenlikne slik han gjør, fordi det nesten kun bor studenter i sentrum. Han påpeker at markedet bestemmer prisen på leilighetene.

– Vi leier ut til den prisen markedet er villig til å betale. Så enkelt er det.

Høisæther tror imidlertid at studentene kan tjene på å få boligen sin vurdert, og mener husleieloven kan ligge til grunn.

– Studentene er ofte de som betaler mest leie. Mange kollektiver drives jo mer som pensjonater enn boliger, sier han.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER