Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Reiser til Midtens rike


VEGANER FOR EN MÅNED. Silje Sørensen gleder seg til å reise til Kina i høst, men er skeptisk til noe av maten i Midtens rike, deriblant eselpenis. - Kanskje jeg skal være veganer i fem uker, sier hun. FOTO: ØYVIND S. STOKKE-ZAHL

 
SAMARBEID MED KINA
UiB: Chinese University of Hong Kong, Hong Kong Baptist University, Hong Kong University of Science and Technology, The University of Hong Kong, Fudan University & Yunnan Nationalities University, Shanghai Academy of Social Sciences, China University of Petroleum, Shandong University, Tibet Institute of Plateau Atmospheric Sciences.
NHH: Hong Kong University of Science and Technology, China Europe International Business School, Fudan University, Tsinghua University & Peking University.
HiB: Shanghai Theatre Academy, East China Normal University & Beijing Institute of Education
BI: Hong Kong University of Science and Technology, University of Macau, University of Hong Kong & Fudan University

Kilder: UiB, HiB, NHH & ANSA

STUDVEST FØLGER TEMAET:
UTVEKSLING
Høgskolen i Bergen utvider samarbeidet med kinesiske læresteder. Foreløpig kommer det kun lærerstudenter til gode.

Tekst: ANDERS JAKOBSEN

I høst reiser 18 studenter fra førskolelærerutdanningen ved Høgskolen i Bergen (HiB) på fem-ukerskurs til Beijing Institute of Education (BIE). Kurset tilbys studenter som tar faget Kulturforståelse og komparativ pedagogikk. Silje Sørensen er en av studentene som skal reise og har gledet seg til turen i seks måneder.

– Det er kjempespennende. Det er nok en av grunnene til at mange valgte det. Faget er spennende i seg selv, men en tur til Beijing er en fin ting å lokke med, sier hun.

Sørensen tror at økt kunnskap vil øke kulturforståelsen og samarbeidsmulighetene.

– Det er jo blant de eldste kulturene i verden, så det er ufattelig mye man kan lære av hverandre. Jeg tror mennesket lærer mye av å samarbeide med hverandre, sier hun.

Ny intensjonsavtale

Nylig har HiB utvidet en avtale med Shanghai Theatre Academy.

– Det er en intensjonsavtale som sier at vi vil samarbeide om forskning, lærermobilitet, forskermobilitet og studentutveksling, sier Bjørg Kristin Selvik, dekan ved avdeling for lærerutdanning ved HiB.

Høgskolen har i tillegg avtaler med East China Normal University og BIE. Alle avtalene gjelder lærerutdanningen ved HiB. Ifølge Selvik vurderes det også samarbeid på andre fagområder, men den prosessen er foreløpig kommet relativt kort og må diskuteres internt før de går videre med det.

Samarbeidet med kinesiske utdanningsinstitusjoner startet på begynnelsen av 2000-tallet.

– En av våre tidligere ansatte er opprinnelig fra Kina. Hun tok initiativet til å opprette en egen Kina-gruppe her ved avdelingen, og det er fra dette at samarbeidet med BIE har vokst frem, sier Selvik.

Kina i endring

Ifølge dekanen har HiB og deres kinesiske samarbeidspartnere sett at de begge har mye å tilføre hverandre.

– At våre barn er mye ute og at vi bruker naturen på en annen måte enn de er vant til, synes kineserne er spennende, sier hun, og påpeker at hun også håper samarbeidet vil heve nivået på både forskningen og utdanningen ved HiB.

Selvik mener utveksling generelt er viktig.

– Et samarbeid med utdanningsinstitusjoner i et land som er i så stor endring som Kina synes jeg er veldig interessant, sier hun.

Skryt fra ANSA

Kristoffer Moldekleiv, president i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA), synes det er veldig gledelig å høre at HiB utvider samarbeidet med kinesiske læresteder.

– Kina er et voksende marked og har blitt et viktig land i verdensøkonomien. Det er viktig med nordmenn som har kunnskap om Kina, både om språket og kulturen, sier Moldekleiv og skryter samtidig av utdanningssystemet i verdens mest folkerike stat.

– De har et godt og anerkjent utdanningssystem, sier han.

Moldekleiv tror det vil bli satt stor pris på erfaringer fra Kina i fremtiden.

– I en stadig mer globalisert verden blir kulturforståelse bare viktigere, og det virker som om arbeidsgivere i stadig større grad setter pris på den internasjonale kompetansen man får ved utenlandsstudier, sier han.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER