Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Rekordmange i seminarkø


NEDPRIORITERT. – Det er veldig trist å ikke komme inn på seminarundervisningen. Man blir helt på egen hånd, og da er det klart at studiet blir tyngre, sier Yvonne Desiree Iversen. FOTO: ØYVIND S. STOKKE-ZAHL

 
SEMINARMODELLEN
Seminarmodellen ble tilbudt for første gang ved Universitetet i Bergen høsten år 2000.

Tanken bak modellen var å innføre obligatorisk oppmøte for studentene og bedre veiledning og oppfølging, samt skrivetrening i å skrive akademiske tekster.

Strykprosenten på ex.phil. sank dramatisk de påfølgende årene fra omtrent 40 prosent og ned til ca. 10 prosent.

VENTELISTA
Antall studenter på venteliste

HF: 90
Jussen: 39
Mat.-nat: 21
Med.-ont: 18
Psyk: 0
SV: 47

STRYKPROSENT
Gjennomsnittlig strykprosent for de siste tre årene.

Oppmeldt Møtt Bestått Stryk Stryk%
Samlet 7059 6279 5866 414 6,6
Seminarmodell 5834 5551 5357 195 3,5
Skoleeksamen 1225 728 509 219 30,1

STUDVEST FØLGER TEMAET:
EXPHIL
Aldri før har så mange som 215 stått på venteliste til seminargrupper i ex.phil. - Vi trenger åtte ekstra seminargrupper, sier koordinator.

Tekst: NILS HENRIK NILSEN

– Jeg skulle melde meg opp til ex.phil. på Studentweb, men kunne ikke velge seminarmodellen, sier Yvonne Desiree Iversen. Hun er en av 215 studenter som nå står på venteliste for å få plass på en seminargruppe i ex.phil.-undervisningen.

– Vi fikk beskjed på forhånd om at det var førstemann til mølla, men jeg trodde ikke det skulle fylles opp så fort, sier hun.

FLERE PÅ LISTE

Ronald Worley, studiesjef ved Det humanistiske fakultet (HF) ved Universitetet i Bergen (UiB), ble varslet om problemet på mandag morgen, og satte straks igang arbeidet med å få oversikt over situasjonen. Han forteller at det står flere på venteliste i år enn tidligere.

– Det som er lagt til grunn for ex.phil.-undervisningen, er at alle nye studenter skal bli tilbudt seminarmodellen. Når det ikke er nok plasser, har Rådet for førstesemesterstudier vedtatt at nye studenter skal prioriteres, sier han.

Men alt er ikke avgjort enda ifølge Worley:

– Det er obligatorisk oppmøte på første seminargruppemøte, og det pleier alltid å være en del som ikke dukker opp. Av denne grunn jevner det seg som oftest ut, sier han.

TRENGER STØRRE RAMMER

Rune Falch, faglig koordinator ved Institutt for filosofi og førstesemesterstudier ved HF, er ikke like optimistisk.

– Det er ikke sannsynelig at alle får plass, sier han, og forteller at Rådet for førstesemesterstudier har kuttet en seminargruppe per fakultet siden ifjor.

På HF og Det Samfunnsvitenskapelig fakultet har man måttet kutte to. Falch håper på at ex.phil. blir tildelt flere midler fremover.

– Vi trenger større rammer. I år hadde vi i utgangspunktet trengt åtte ekstra seminargrupper, sier han.

UTELUKKER IKKE PLASS

Rektor ved UiB, Sigmund Grønmo, utelukker ikke at alle som vil kan ta seminarmodellen etter at opptellingen er gjort. Oversikten skal være klar rundt 1. september.

– Jeg håper at alle får tilbud om plass. Dette er en av universitetets målsetninger. Det er sterkt beklagelig hvis noen blir avvist, sier han, og avslører at universitetet til en viss grad var forberedt på situasjonen.

– Selv om søkertallene har økt, tar vi inn færre studenter på ex.phil. totalt i år. Ifjor fikk vi 350 flere studenter enn forventet, så denne gangen har vi nedjustert antall tilbudte plasser, sier han.

– BRÅ OVERGANG

Yvonne Desiree Iversen tok et årsstudium i nordisk i fjor etter flere år i arbeidslivet. Hun forteller at hun opplevde studenttilværelsen som en brå overgang, og at året var svært hektisk. Derfor bestemte hun seg for å ta ex.phil. og ex.fac. før hun fortsatte studiene.

– Ex.phil. er beskrevet som byggesteinen for videre studier. Det er synd å bli nedprioritert i forhold til de som kommer rett fra videregående, og har skriving og læring friskt i minnet. For min del hadde vært greit med litt ekstra oppfølging, sier hun.

Worley sier han forstår argumentet til Iversen veldig godt.

– Likevel velger vi å prioritere nye studenter fordi gevinsten er større for dem. Nye studenter vet vi ikke er vant med universitetskulturen og akademisk skriving. Læringsutbyttet fra denne modellen er særlig viktig for førsteårsstudenter, sier han.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER