Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

– Må endre sosiale normer


Den senegalesiske aktivisten Molly Melching besøkte UiB-studenter for å snakke om arbeidet sitt. – Veldig inspirerende, var studentenes dom.

Tekst: KIM ARNE HAMMERSTAD

Den senegalbaserte aktivisten Molly Melching, som blant annet har vært med på å grunnlegge den holistiske organisasjonen Tostan, besøkte Det Psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB) mandag ettermiddag. Onsdag skal hun holde minneforelesningen til Bjørn Christensen i Egget på Studentsenteret.

Sammen med master- og doktorgradsstudenter i psykologi med en akademisk interesse for utvikling i Afrika diskuterte hun arbeidet Tostan har gjort i regionen. Organisasjonen, hvis navn betyr «gjennombrudd» på senegalesisk, jobber blant annet for å fremme utdanningsnivået og endre holdningene til kjønnslemlestelse av jenter i afrikanske stater.

Vil vitalisere kjeden

– Erfaringene fra arbeidet vi har gjort er at det ikke nytter å legge igjen penger i landsbyene, lære dem rett og galt og bare dra derfra. Da er det tilbake til samme lesten veldig fort. Vi har innsett at vi må ta tak i de sosiale normene i de ulike samfunnene, sier Melching.

Når det kommer til for eksempel leseferdighet, prøver Tostan å ta et oppgjør med en eksisterende norm i Afrika som sier at det ikke er greit å snakke med babyer, som Melching mener blir en byrde for barna når – eller snarere hvis – de skal begynne på skolen.

– Vi må endre normene i landsbyene slik at det ikke er akseptert å la være å snakke med barna. Da blir barna mindre redde for å ta ordet, mer nysgjerrige og flinkere til å tenke kritisk. Det vil vitalisere hele kjeden, både gjennom utvikling av kunnskap og at autoriteter muligens ikke vil slippe like lett unna med korrupsjon med en kritisk befolkning, sier hun.

– Informativt og inspirerende

Blant studentene som var på seminaret var doktorgradsstipendiat i psykologi, Helga Bjørnøy Urke, som forsker på barns helse i Peru og mors evne til å vare på barna sine. Hun fikk mye ut av seminaret.

– Det er inspirerende å høre om et bistandsprosjekt som fungerer, når samfunnsdebatten i stor grad er dominert av det motsatte, sier hun.

Melching ba på eget initiativ om et møte med UiB-studentene. Det synes Urke er kjekt.

– At hun er oppriktig interessert i synspunktene til de kommende generasjonene som skal jobbe innenfor dette området er veldig positivt og inspirerende for oss, sier hun.

Pappaperm en inspirasjon

Aktivisten pekte også på den nordiske pappaperm på en normendring som har vært vellykket i blant annet Norge.

– Man skal ikke mange tiårene tilbake før man hevet øyebrynene da fedre trillet barnevogn her i Norge. Nå ser man fedre med barna sine på kafeer og parker, og det er den naturligste ting i verden, sier Melching.

Den ghanesiske masterstudenten Sampson Addo Yeboah håper at Tostans arbeid vil nå hjemlandet hans i fremtiden. Også han var fornøyd med seminaret Molly Melching hadde invitert til.

– Hun lar oss snakke om vårt arbeid og er interessert i det. Vi studenter er kanskje ikke så vant til å bli snakket med, det normale er at vi blir snakket til.

-----

Bildetekst:

INSPIRERENDE. Aktivisten Molly Melching snakket til UiB-studenter mandag ettermiddag. Hun mener at folk må vite at det er et valg å omskjære jenter. Til venstre sitter initiativtaker fra UiB, Maurice Mittelmark.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER