Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Uenighet om europastudier


FORVIRRING ELLER VALGFRIHET? Studenter i europastudier må enten velge spesialisering i sammenliknende politikk, historie, engelsk, fransk, tysk eller italiensk. FOTO: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

 
EUROPASTUDIER
Ble tilbudt for siste gang ved Det humanistiske fakultet (HF) høsten 2010

Består av tre obligatoriske emner: EUR 101 som er en innføring i europeisk historie og politikk, EUR 102 som handler om europeiske kulturer, og EUR 103 som handler om Europas ressurser, demografi, økonomi etter 1945

Studentene må enten spesialisere seg i sammenliknende politikk, historie, engelsk, fransk, tysk eller italiensk.

I forrige ukes Studvest fikk utviklingsstudier kritikk på grunn av sitt tverrfaglige studieopplegg. Studentene på europastudier har derimot delte meninger om sitt sammensatte studium.

Tekst: KRISTINE NÆSS THORSEN

– Europastudier var helt supert. Det er et åpent studie hvor man har muligheten til å velge flere ulike fag. Samtidig var det svært informativt, sier Henrik Greve, tidligere student på europastudier ved Universitetet i Bergen (UiB).

Han er fornøyd med at studiet hans kun består av tre obligatoriske fag, og at de resterende studiepoengene er basert på spesialisering i enten historie, sammenliknende politikk, eller ulike språkfag.

Christhard Hoffmann, tidligere programstyreleder på europastudier, er enig med Greve.

– Europastudier er et omfattende studie som trenger belysning fra ulike fag, sier han.

Blant Greves medstudenter er det imidlertid delte meninger. Stine Råvna, tidligere student og seminarleder på europastudier, mener tverrfagligheten skaper forvirring.

– Da jeg var seminarleder på europastudier, var studentene svært usikre på hva de ville spesialisere seg i, sier hun.

ULIKE PROFESSORER

I tillegg til tverrfagligheten kritiserer Ravnå også programfagene, og da spesielt EUR 102, som handler om europeiske kulturer.

– Mange som velger europastudier forventer europaorienterte studier, men vi fikk litt av hvert på forelesningene. Foreleserne kom enten fra historie, sammenlikende politikk eller enkelte språkfag som spansk og italiensk, og alle snakket som sitt eget fagfelt, sier hun.

– FORVIRRENDE

Ravnå mener sammenblandingen av de ulike fagene var uheldig for studentene.

– Som seminarleder merket jeg at manglende kommunikasjon mellom foreleserene, og at ikke var noen rød tråd i forelesningsrekkene, førte til at studentene hadde problemer med å se linjene i faget. I tillegg var pensumet svært tørt, noe som førte til at de ble uengasjerte, sier hun.

Hoffmann er delvis enig.

– Jeg er enig i at EUR 102 kan virke forvirrende, men det finnes få spesialister på europeisk kultur, dermed må vi basere oss på spesialister i et språk eller en kultur, sier han.

JA TAKK, BEGGE DELER

Greve synes derimot studiesammensetningen fungerer bra.

– Jeg synes det er positivt at fagene er slik de er. Europastudier handler ikke bare om EU eller bare om Norge, men om begge deler. I tillegg var det lagt opp til å studere et semester i utlandet, noe som var veldig givende for meg, sier han.

Ravnå mener europastudier burde vært lagt opp annerledes.

– Alternativene er å rendyrke studiet ved for eksempel å forsterke samarbeidet med sammenliknende politikk. Ved de store universitetene i Europa er dessuten europastudier en egen fagterm. Det er noe UiB også burde ha satset på, sier hun.

Hoffmann mener at det har stått på økonomien.

– Vi skulle gjerne hatt et fellesemne for bacheloroppgave, og et eget masterprogram for europastudier, men det er avhengig av ressurser, sier han.Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER