Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Unngå å bli lurt av hushaien


 
MER OM DENNE SAKEN:
Bergens minste?
HER KAN DU FÅ HJELP:
bergenstudenten.no
Gratis rådgivingstjeneste for studenter som skal skaffe seg bolig. Gir tips og juridisk veiledning, i tillegg til hjelp når du skal på visning.
Ta kontakt på 55 54 50 11, mandag til fredag fra 10.00 til 17.00, frem til 1. september, se også www.bergenstudenten.no. Norsk Studentunion i Bergen, Studentparlamentet ved Høgskolen i Beren, Norges Handelshøyskoles Studentforening NHHS og Studentparlamentet ved Norges Informasjonstekniske Høyskole står bak Bergenstudenten.

Leieboerforeningen i Bergen
En interesseorganisasjon for alle som leier bolig. Arbeider med å belyse hvilke rettigheter du har som leietaker. Studentmedlemskap koster 200 kroner i året.
Ta kontakt på telefonnummer 55 96 13 18, mandag til torsdag fra 10.00 til 17.00.

Forbrukerrådet Hordaland, Sogn og Fjordane
Gir råd og veiledning i tvistesaker, har også egen boliggruppe.
Ta kontakt på telefonnummer 81 55 82 00.

Studentsamskipnaden i Bergen
Leier ut boliger til studenter. De kan du nå på telefonnummer 55 27 60 00, mandag til fredag fra 08.00 til 15.00.

Jussformidlingen har laget en brosjyre med juridiske råd ved leie av bolig.Du finner brosjyren på www.jussformidlingen.no

STUDVEST FØLGER TEMAET:
BOLIG NY STUDENT I BERGEN
Ikke fikset bolig ennå? Studvest gir deg tipsene om hvordan du skal gå frem når du finner kåken du vil ha.

Tekst: EIRIK MELING

Først og fremst: Ikke skriv under på kontrakten før du har satt deg grundig inn i hva du binder deg til. Ikke skriv under på noe før du har sett stedet, og betal aldri leie før du har fått nøkkel og fysisk tilgang til boligen.

– Ikke betal for å se på annonser. Nettsider som hybel.no, zett.no og finn.no viser deg stort sett akkurat de samme annonsene gratis.

– Les kontrakten veldig nøye. Ikke la deg presse eller stresse til å signere en leieavtale før du har satt deg skikkelig inn i hva den innebærer. Det er viktig å stille krav til boligen overfor utleier før du signerer, og ikke etterpå.

– Bruk tid sammen med huseieren til å gå gjennom boligen. Mål opp hybelen. Stemmer størrelsen med leiekontrakt og pris? Påpek mangler, og skader som følge av for eksempel sopp, fukt eller råte, slik at det siden ikke blir brukt mot deg. Vanlig slitasje etter bruk skal ikke leietaker belastes for. Det er viktig å få en skriftlig enighet om boligens standard. Det er et tegn på at utleieren er seriøs. Få utleieren til å rette opp manglene, ellers kan du kreve avslag i leien for den perioden du må leve med vesentlige mangler.

– Som leietaker har du rett til å få en skriftlig kontrakt. Ferdig oppsatte kontrakter og forslag til ordensregler fås kjøpt i store bokhandlere, eller hos Forbrukerrådet.

– Utleier har rett til å kreve depositum som tilsvarer seks måneder med husleie. Depositumet skal alltid stå på en sperret konto i leietakerens navn, og det er du som leietaker som skal ha rentene fra kontoen når leieforholdet opphører. Hvis banken krever gebyrer for å opprette en slik konto, er det utleier som skal betale dette.

– Utleier kan ikke kreve mer enn én måned med forskuddsleie. Dette beløpet kan stå på utleiers konto. For å få tilbake dette beløpet, kan du unnlate å betale husleie den siste måneden du bor der.

– I tillegg til fast leie kan huseieren kreve tillegg for strøm og oppvarming. Eieren kan ikke komme med krav om betaling for forskjellige tilleggsytelser som for eksempel trappevask, når kontrakten skal underskrives. Dersom du går med på å yte tjenester, skal du ha kompensasjon gjennom billigere leie.

– Hvis du midlertidig flytter ut av leiligheten på grunn av jobb eller reiser kan du med huseiers samtykke, leie ut leiligheten. Du står selv ansvarlig for å betale husleie i denne perioden.

– En huseier kan ikke nekte en leieboer å ha samboer, barn og nær familie boende, selv om vedkommende var enslig da han eller hun flyttet inn.

– Først etter et år kan utleier øke leien, men ikke mer enn med konsumprisindeks, som tilsvarer omtrent to prosent i året. Først etter tre år kan utleier kreve økt leie, men det skal varsles seks måneder i forveien. Du kan klage til domstolene om du synes husleieøkningen er urimelig høy.

– Sjekk at det finnes brannslukningsapparat og rømningsvei. Sett deg inn i brannforskriftene og følg dem! Brannvesenet kan i teorien stenge av en leiegård om den ikke oppfyller kravene til brannsikkerhet. Sørg også for å ha innboforsikring i tillfeller brann, skader eller innbrudd.

– Står det i kontrakten at det følger hvitevarer med boligen, så er det utleier som skal betale reparasjoner eller kjøpe nye varer om noe går i stykker.

– Leietaker plikter å behandle boligen med aktsomhet, og i samsvar med det som er avtalt. Han har ikke anledning til å foreta forandringer uten utleiers samtykke.

Kilde: Leieboerforeningen i Bergen, Forbrukerrådet, bergenstudenten.no, jussformidlingen.noDebattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER