Først og fremst: Ikke skriv under på kontrakten før du har satt deg grundig inn i hva du binder deg til. Ikke skriv under på noe før du har sett stedet, og betal aldri leie før du har fått nøkkel og fysisk tilgang til boligen.
– Ikke betal for å se på annonser. Nettsider som hybel.no, zett.no og finn.no viser deg stort sett akkurat de samme annonsene gratis.
– Les kontrakten veldig nøye. Ikke la deg presse eller stresse til å signere en leieavtale før du har satt deg skikkelig inn i hva den innebærer. Det er viktig å stille krav til boligen overfor utleier før du signerer, og ikke etterpå.
– Bruk tid sammen med huseieren til å gå gjennom boligen. Mål opp hybelen. Stemmer størrelsen med leiekontrakt og pris? Påpek mangler, og skader som følge av for eksempel sopp, fukt eller råte, slik at det siden ikke blir brukt mot deg. Vanlig slitasje etter bruk skal ikke leietaker belastes for. Det er viktig å få en skriftlig enighet om boligens standard. Det er et tegn på at utleieren er seriøs. Få utleieren til å rette opp manglene, ellers kan du kreve avslag i leien for den perioden du må leve med vesentlige mangler.
– Som leietaker har du rett til å få en skriftlig kontrakt. Ferdig oppsatte kontrakter og forslag til ordensregler fås kjøpt i store bokhandlere, eller hos Forbrukerrådet.
– Utleier har rett til å kreve depositum som tilsvarer seks måneder med husleie. Depositumet skal alltid stå på en sperret konto i leietakerens navn, og det er du som leietaker som skal ha rentene fra kontoen når leieforholdet opphører. Hvis banken krever gebyrer for å opprette en slik konto, er det utleier som skal betale dette.
– Utleier kan ikke kreve mer enn én måned med forskuddsleie. Dette beløpet kan stå på utleiers konto. For å få tilbake dette beløpet, kan du unnlate å betale husleie den siste måneden du bor der.
– I tillegg til fast leie kan huseieren kreve tillegg for strøm og oppvarming. Eieren kan ikke komme med krav om betaling for forskjellige tilleggsytelser som for eksempel trappevask, når kontrakten skal underskrives. Dersom du går med på å yte tjenester, skal du ha kompensasjon gjennom billigere leie.
– Hvis du midlertidig flytter ut av leiligheten på grunn av jobb eller reiser kan du med huseiers samtykke, leie ut leiligheten. Du står selv ansvarlig for å betale husleie i denne perioden.
– En huseier kan ikke nekte en leieboer å ha samboer, barn og nær familie boende, selv om vedkommende var enslig da han eller hun flyttet inn.
– Først etter et år kan utleier øke leien, men ikke mer enn med konsumprisindeks, som tilsvarer omtrent to prosent i året. Først etter tre år kan utleier kreve økt leie, men det skal varsles seks måneder i forveien. Du kan klage til domstolene om du synes husleieøkningen er urimelig høy.
– Sjekk at det finnes brannslukningsapparat og rømningsvei. Sett deg inn i brannforskriftene og følg dem! Brannvesenet kan i teorien stenge av en leiegård om den ikke oppfyller kravene til brannsikkerhet. Sørg også for å ha innboforsikring i tillfeller brann, skader eller innbrudd.
– Står det i kontrakten at det følger hvitevarer med boligen, så er det utleier som skal betale reparasjoner eller kjøpe nye varer om noe går i stykker.
– Leietaker plikter å behandle boligen med aktsomhet, og i samsvar med det som er avtalt. Han har ikke anledning til å foreta forandringer uten utleiers samtykke.
Kilde: Leieboerforeningen i Bergen, Forbrukerrådet, bergenstudenten.no, jussformidlingen.no