Studentavisa i Bergen. 65. årgang Oppdatert 26/11 Kl. 16:39 TIPS OSS/KONTAKT Lytt til Studentradioen Se på Student TV
Studvest har fått nye nettsider! Se STUDVEST.no
Forsiden
Nyheter
  Notiser
  News (in English)
  I gamle dagar
Kultur
Reportasjer
Tema
Ytringer
Foto
Om avisa
Lenker

Ansvarlig redaktør:
Kenneth Nodeland

Nett:
web@studvest.no

Annonser:
annonse@studvest.no

Kontakt oss:
studvest@uib.no

Telefon:
55 54 52 06
55 54 51 48
55 54 52 21

 

Studentenes store, skjulte pengebinge


PENGEDRYSS. I Legathåndboken er legatene sortert i flere kategorier, blant annet fagorienterte-, utenlands- og forskningsstipend og legater. Som student kan det være lurt å lete i alle. ILLUSTRASJON: EMIL WEATHERHEAD BREISTEIN

 
FEM TIPS TIL SØKNADEN
1.Les nøye igjennom legatets forutsetninger. Oppfyller du ikke kriteriene går søknaden din rett i søppelbøtta.
2. Dobbeltsjekk søknadsfristen. Av og til er fristen endret, så ring legatstyreren før du begynner å skrive. Legatstyrer kan også i noen tilfeller gi gode tips til søknaden din.
3. Finn ut om legatet har et særegent søknadsskjema. Hvis dette ikke er tilfellet bør søknaden skrives i brevform, ikke bruk standardskjemaer du finner på nettet.
4. Skriver du søknaden i brevform er det lurt å skrive litt om deg selv i tillegg til det som utgjør søknadsteksten. Fortell om fritidsinteresser, personlige meritter, tillitsverv og andre ting som kan være verdt å nevne.
5. Få en språkkyndig venn til å lese gjennom søknaden din før du sender den. Skrivefeil og dårlig norsk er ikke sjarmerende.

Kilde:
Legathåndboken.no

NOEN LEGATER
Mulighetene er mange for den som leter:

Johan Eidsvågs legat:
«Til poliomyelittrammede, fortrinnsvis poliomyelittrammede unge mennesker fra Bergen og Hordaland, til deres utdannelse og hjelpemidler. Beslektede sykdommer, også rheumatiske, kan komme på tale etter behov.»

Lille Persille Prosjektmidler:
«Til støtte for enkeltpersoner, med prosjekter som har som formål å spre gleder i hverdagen til andre.»

Margit og Herman Christensens legat:
«Støtte til unge, konservative studenter som er under marin teknisk universitetsutdannelse. Søknaden må bilegges attest fra NTNU, egen og foresatt likningsattest samt egenerklæring om konservativ holdning.»

Kilde:
Legathåndboken.no

DETTE ER ET LEGAT
Et legat er en pengegave som foræres til personer som oppfyller bestemte kriterier.

Et legat kan for eksempel opprettes dersom en person testamenterer en sum med penger til et bestemt formål. Pengene investeres gjerne i fond eller aksjer med lav risiko, og det er avkastningen som fordeles mellom verdige søkere.

1435 styrer og foreninger deler ut over 2500 legater i Norge.

Over 300 legater er øremerket utdanningsformål. I tillegg til disse finnes det både sosiale- og geografisk begrensede legater som studenter kvalifiserer for.

Over 50 prosent av legatene er geografisk betinget og flest legater finner du i Hordaland.

Kilder:
Legathåndboken.no
Wikipedia.no

Over 2500 legater deler hvert år ut millioner av kroner til «flittige studenter», «verdige trengende» og gjerne til dem som er begge deler.

Tekst: NILS HENRIK NILSEN

– Jeg fant ved en tilfeldighet en lenke til et legat inne på internsidene til Universitetet i Bergen. Søknadsfristen var bare to dager senere, så jeg regnet egentlig ikke med å bli tildelt stipendet, sier Endre Kvam, masterstudent i administrasjons- og organisasjonsvitenskap.

Han mottok kraftselskapet E.ON Ruhrgas' stipend på 35 000 kroner tidligere i år. Studentene som blir tildelt dette stipendet blir også tatt opp i et eget utvekslingsprogram med Tyskland.

– Selv om stipendet var lite, fikk vi veldig god oppfølging og tilretteleggelse ved universitetet i Tyskland. Vi hadde blant annet egne veiledere og leseplasser, sier Kvam, som sammen med seks andre statsvitere deltok i programmet.

Hordaland på topp

Det finnes over 2500 legater i Norge i dag, og alle disse finnes i Legathåndboken. Over 300 av legatene er øremerket utdanningsformål, og den studenten som leter kan også plutselig finne ut at man kvalifiserer for enda flere. «Verdig trengende» og «flittig student» er nemlig de to formuleringene som brukes mest i utlysningene.

– For eksempel får mange av de geografisk betingede legatene få søkere. Hvis flere studenter leter mer aktivt etter sitt hjemsted kan det hentes mye penger, sier Silje Eikemo Sande, webredaktør i Kaleidoskopet, som har ansvaret for Legathåndboken på nett.

Hun forteller at Hordaland er fylket med flest geografisk betingede legater.

– Mange av legatene er snart hundre år gamle, og det var store penger i den maritime industrien på den tiden. Bergen kommune ryddet nylig opp i disse og slo legatene sammen for å gjøre det enklere å søke for folk som bor i Bergen, sier Eikemo Sande.

Spesifikke kvalifikasjoner

En del legater krever svært spesifikke kvalifikasjoner av søkeren, noe som ofte fører til få søkere. Et av disse er Dirik Pihls legat for ungdom til utdannelse i England.

– Man må være under 30 år og ha tatt eksamen ved Bergens Handelsgymnasium eller Høgskolen i Bergens ingeniørutdanning for å kvalifisere til stipendet, sier Søren Christian Ruus, styreleder for legatet.

Han forteller at ingen har søkt hittil i år.

– I fjor fikk vi en del søknader, men ingen av søkerne var kvalifiserte, sier Ruus.

– Enkelt å søke

Endre Kvam tror få er klar over mulighetene som finnes.

– Har man gode karakterer og kan skaffe seg anbefalingsbrev fra professorer er det ganske enkelt å søke. Etter hva jeg har forstått varierer antall stipendmottakere hos E.ON Ruhrgas' legat med hvor mange de finner kvalifiserte. Det er bare å gripe muligheten, oppfordrer han.

Søren Christian Ruus ønsker seg gjerne flere søkere, og er klar på hva han ser etter i en søknad.

– Jeg ser ikke så mye på karakterer. Derimot finner jeg søkerens fritidssysler interessant. Har man for eksempel deltatt i Røde Kors' hjelpekorps er dette et stort pluss. Ellers er det imponerende dersom man har et handikap eller en sykdom og allikevel klart seg, sier han.

Kvam legger til at det hjelper å være litt kynisk når man tenker på hva som skal med i søknaden.

– Jeg skrev en del om miljø som ikke akkurat fikk plass i masteroppgaven min. Det viktigste er likevel å være bevisst på hva man vil med stipendet og å vise det, sier han.



Debattregler


  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  • Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.

Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?

Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

MERK: Moderator og journalister skriver aldri innlegg i kommentarene, innlegg med avsender 'webmaster'/'web-ansvarlig' eller liknende er falske og vil bli slettet.


 
SØK I STUDVEST:

SISTE NYHENDE
SISTE KULTURSAKER